Životni put Banjalučanina – od izbjeglice do uspješnog gradonačelnika u Švedskoj

Vijesti 10. jan 201910:46 > 11:24
N1

Ilko Ćorković je u decembru 1992. godine izbjegao iz Banjaluke u švedski grad Borgholm. Po dolasku u ovu skandinavsku zemlju je čistio stubišta i toalete, radio na održavanju zelenih površina, da bi potom završio fakultet. Zaposlio se u poreskoj upravi, a onda je kao kandidat Socijaldemokratske partije izabran za gradonačelnika Borgholma.

U razgovoru za N1 je ispričao svoj put od izbjeglice do uspjeha da već u drugom mandatu obnaša funkciju prvog grada od 10.000 stanovnika čiji je budžet veći od 60 miliona eura.

Trenutak kada je napustio Banjaluku je opisao kao olakšanjem, ali je istakao osjećaj brige jer mu je dio porodice ostao u ovom bosanskohercegovačkom gradu tokom rata. Podsjetio se činjenice da su građani Švedske pomagali njemu i njegovoj porodici u integraciji. Kao velikom preprekom u integraciji je naveo nepoznavanje švedskog jezika.

Ćorković se također podsjetio vremena kada je radio fizičke poslove. Prema njegovim riječima, ključno za njegov uspjeh je bilo to što imao visoke ciljeve.

Upitan zašto se odlučio politički aktivirati, odgovorio je:

“Uvijek sam bio zainteresovan za društvena pitanja, ali nikada mi nije bio cilj biti gradonačelnik. 2010. godine je partija vidjela moje kvalitete i kandidovala za me gradonačelnika”.

Poručio je i drugim doseljenicima da se politički aktiviraju i naglasio je da je svjestan razlika u bosanskohercegovačoj i švedskoj politici koju je opisao “puno čistijom”.

U razgovoru za N1 je ukazao da kako je stariji, sve je više nostalgičan za Banjalukom dodavši:

“Puno me veže za Banjaluku i Bosnu i Hercegovinu. Otac mi je bio zidar u Banjaluci. Često kažem da su u Banjaluci svi umrli, ali da je moj otac živ jer tamo napravio mnogo domova”.

Na pitanje kako je uspio postati gradonačelnikom Borgholma, kazao je da je razlog za to u tome što ga “stanovnici vide kao dobrog uzora”.

Podsjetio je na to da su useljenici iz Bosne i Hercegovine među najuspješnije integriranim usljeničkim zajednicama u Švedskoj. Ćorković je na kraju razgovora za N1 poručio da svako mora imati visoke ciljeve i da se za njih mora boriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagra i UŽIVO na ovom linku.