Hrvatska stranka BiH: HDZ potvrdio podaništvo banjalučkom establišmentu

Vijesti 10. jan 201911:25 > 11:33
N1

Na prisustvo predstavnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske je reagovala i Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine. Između ostalog, poručili su da je tim činom Hrvatska demokratska zajednica još jednom potvrdila svoje podaništvo banjalučkom establišmentu i grubo uvrijedila žrtve hrvatskog naroda u banjalučkom i posavskom kraju tokom posljednjeg rata.

Saopštenje Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine vam prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine sa dubokim prijezirom osuđuje prisustvovanje i predstavljanje Dragana Čovića i izaslanstva Hrvatske demokratske zajednica Bosne i Hercegovne kao delegacije hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine na obilježavanju devetog januara kao dana Republike Srpske.

Tim činom čelništvo Hrvatske demokratske zajednice je još jedanput potvrdilo svoje podaništvo banjalučkom establišmentu i grubo uvrijedilo brojne žrtve hrvatskog naroda banjalučkog i posavskog kraja iz posljednjeg rata.

To je, također, još jedan izraz licemjerne politike čelništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Poziva se na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kada su u pitanju izborna pravila, a svojom nazočnošću banjalučkom skupu faktički ismijava odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je obilježavanje devetog januara kao dana Republike Srpske okarakterizirano, između ostalog, i kao štetno po prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz ove političke stranke.

Podsjećamo, jučer je, 9. januara u Banjaluci nizom aktivnosti obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagra i UŽIVO na ovom linku.