Crnadak: Nemam namjeru prekinuti saradnju sa Del Vechijem

Vijesti 10. jan 201913:26 > 13:28
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je na press konferenciji održanoj u Banjaluci govorio o radu Ministarstva i događajima koji su obilježili prethodnu godinu. Osvrnuo se i na prisustvo Ivana Del Vechija, ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini na Svečanoj akademiji održanoj jučer u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

Kako je kazao, za razliku od Denisa Zvizdića ne namjerava prekinuti saradnju sa hrvatskim ambasadorom.

“Mislim da se ogromna gužva podigla oko tog dana. Bila je utrka u tome ko će biti glasniji u protivljenju ovom danu. To je nepotrebno i smeta nam u nastojanju da imamo normalnu atmosferu. Dan Republike Srpske je iznad politčkih prepiranja. Taj dan je u srcima svih nas koji živimo u Republici Srpskoj i koji volimo Republiku Srpsku. Zašto je ambasador prisustvovao, to morate pitati predstavnike te države. Ne znam kakvu je instrukciju imao Del Vechio”, rekao je Crnadak.

Potom je odgovorio na pitanje kako komentariše odluku Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da prekine komunikaciju sa Del Vechijem.

“Ja nemam namjeru prekinuti saradnju sa Del Vechijem. Gospodin Zvizdić je iznio svoj stav”, kratko je poručio šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Odnose između Bosne i Hercegovine i NATO saveza je ocijenio kao nešto što će obilježiti godinu pred nama. Smatra da Bosna i Hercegovina treba imati partnerske odnose sa ovom vojnom alijansom. Kako je kazao, nije fer da on odgovara na pismo Mikea Pompea, američkog državnog sekretara u kojem je pozvao članove Predsjedništva da usvoje Nacionalni godišnji program za NATO.

Kao događaje koji su obilježili prethodnu godinu, Crnadak je naveo Opšte izbore i ubistvo Davida Dragičevića i sve ono što je uslijedlo poslije toga.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.