Bh. blok se oglasio povodom usvojenog Budžeta FBiH za 2019.

N1

Šefovi klubova SDP-a, DF-a i Naše stranke iz Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH oglasili su se povodom Budžeta Federacije BiH koji je usvojen većinom glasova.

“Smatramo da je nepravedno da se budžet veći od 2,6 milijardi KM donosi po Hitnoj proceduri”, poručio je Damir Mašić šef kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Tri četvrtine Amandmana uputio je Bh. blok, vise od 70. Vlada je po kratkom postupku odbila te amandmane. Odbili su roditeljsku kuću, besplatne knjige, registar boraca”, pojasnio je Mašić.

“Svi amandmani su nakon 15 minuta zasjedanja Vlade odbijeni. Nije bilo ni fizički moguće pročitati ih za to vrijeme”, pojašnjava Sabina Cudić iz Naše stranke.

“U budžetu od 2,6 milijardi KM se nije moglo iznaći osam miliona KM za porodiljski naknade, poručila je Ćudić, te pojasnila da porodilje, udaljene pet KM od Parlamenta FBiH, u RS imaju pravo na dodatak, da sve evropske zemlje takođe imaju dodatka za porodilje” dodala je Ćudić.

“Nema nikakvih naznaka da će ovaj budžet mogućnosti ostaviti prostor za reforme, zdravstvenog sistema, uvođenje alimnetacionog fonda, prava porodilja”, poručila je Alma Kratina, šef kluba DF Parlamrnta FBiH.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je većinom glasova budžet za 2019. godinu u iznosu od 2.653.843.356 KM. Za budžet je glasalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. Za su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a. Protiv su bili zastupnici SDP-a, DF-a i Naše Stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.