Reakcije iz Republike Srpske na osporavanje 9. januara

Vijesti 10. jan 201914:58 > 15:09
N1

"9. januar obilježava se u skladu sa Zakonom o Danu Republike Srpske, koji je legalan, legitiman i čije važenje i pravno dejstvo ne mogu dovesti u pitanje pokušaji bošnjačkih političkih predstavnika da taj akt ponovo ospore pred Ustavnim sudom BiH", saopšteno je iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijenović.

U saopštenju se ističe da kabinet predsjednice, ostale institucije i narod RS u potpunosti odbacuju pokušaje bošnjačkih političkih predstavnika da prekroje i izvrnu istorijske činjenice.

“Činjenica je da je Republika Srpska nastala održavanjem osnivačke Skupštine, odnosno usvajanjem Deklaracije o proglašenju 9. januara 1992. godine i da je, kao takva, unijela svoj teritorijalni integritet i pravni subjektivitet u dejtonsku BiH, što su izvještajima potvrdili i najznačajniji međunarodni pravni autoriteti, poput Venecijanske komisije”, ističu iz kabineta predsjednice RS.

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je danas u Banjaluci da je Dan Republike – 9. januar proslavljen potpuno zakonito, te je najoštrije osudio jučerašnju neviđenu medijsko-političku antisrpsku histeriju i “otrovne strijele” iz Sarajeva i FBiH.

Stevandić je pozvao i međunarodne predstavnike da se prema srpskom narodu odnose sa poštovanjem.

On je napomenuo da je, nakon ranije odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporena proslava 9. januara, izmijenjen Zakon o praznicima i Danu RS.

“Kao takvog izmijenjenog niko ga nije doveo u pitanje. Dakle, jučerašnji Dan Republike je proslavljen prema zakonu”, rekao je Stevandić u Banjaluci na konferenciji za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da napadi Bošnjaka na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustvova obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske pokazuje da su svjesni toga da su ostali sami, zarobljeni u nekakvu BiH koja odgovara samo njima.

“Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država”, rekao je Košarac povodom reagovanja bošnjačkih političara na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji.

“Predstavnici dva konstitutivna naroda legalno izražavaju svoj stav da nisu zadovoljni stanjem u BiH. Ovakva BiH je potpuno neodrživa i vidljivo je da se želi ignorisati Republika Srpska i, u partnerstvu sa visokim predstavnikom, ignorisati njen ustav”, dodao je Košarac.

Umjesto da se Bošnjaci upitaju šta to forsiraju, kakvu zemlju i kakve odnose u ovoj zemlji kad imaju nezadovoljne predstavnike srpskog i hrvatskog naroda, oni i dalje, istakao je on, problematizuju legalno ponašanje Čovića koji je došao na proslavu Dana Republike Srpske.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.