Inicijative mladih: Orden za Lisicu je uvreda za žrtve njegovih zločina

Vijesti 10. jan 201915:41 > 15:43
Srna

Jučer je povodom proslave 9. januara, dana Republike Srpske koji je proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, dodijeljeno posthumno odlikovanje Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske Slavku Lisici – osuđenom ratnom zločincu, saopćeno je iz Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Srbiji i Hrvatskoj.

Odlikovanje se dodjeljuje odlukom predsjednice Republike Srpske, u ovom slučaju Željke Cvijanović a dodijeljeno je u Palati Republike. Cvijanović je povodom dodjeljivanja odlikovanja izjavila da je Lisica to zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Slavko Lisica je pravosnažno osuđen 4. septembra 2001. godine na 15 godina zatvora kada je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio prvostepenu presudu iz 1998. godine po članu 120. stavu (1) Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U presudi je dokazano da je tokom 1991. godine naređivao bombardovanje civilnih objekata i osoba u Šibeniku, te bombardovanje kulturnih, vjerskih i privrednih objekata. Jedna ženska osoba je poginula tokom dejstava, a oštećene su mnogobrojne crkve i spomenici kulture. Neutvrđen broj granata je ispaljeno na Šibenik iz tenkova, minobacača i oklopnih vozila. Lisica je bio komandir oklopnih i topničkih jedinica u sastavu 9. kninskog korpusa i odgovarao je direktno komandiru Ratku Mladiću. U sklopu Vojske Republike Srpske je bio general-major, komandant Operativne grupe Doboj i komandant Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske.

Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji oštro osuđuju odlikovanje ovog ratnog zločinca i upućuje saučešće svim žrtvama Lisicinih zločina, kao i njihovim porodicama. Smatramo da je nedopustivo da se ratni zločinci odlikuju za “borbu za slobodu” dok su im pravosnažno dokazani zločini protiv čovječnosti nad nedužnim civilima. Osuđujemo i politiku koja odlikuje i slavi osobe i djela koja su u direktnoj suprotnosti sa civilizacijskim vrijednostima. Također, smatramo da je nedopustivo da se posebno mladim ljudima šalju političke poruke putem ovih odlikovanja, koje imaju za cilj da predstave iskrivljenu historiju i time direktno stoje na putu suočavanja s prošlošću i tranzicijske pravde. Odlikovanje Lisice predstavlja negiranje sudske presude, njegovih zločina i direktni napad na integritet žrtava. Zločinci su zločinci, bez obzira na etničku, nacionalnu ili religijsku pripadnost. Oni nisu naši heroji, stoji u zajedničkom saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.