"Zamislite kad bih problematizovao što je Čović bio na obilježavanju 1. marta"

Vijesti 10. jan 201918:11 > 18:17
N1

Sasvim je jasno da je Dan Republike Srpske potpuno ustavan. Ovaj Zakon o Danu RS nije ni u čemu protivan Ustavu niti ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Da li je obilježavanje Dana RS na 9. januar ustavno ili neustavno?

Sasvim je jasno da je Dan Republike Srpske potpuno ustavan. Ovaj Zakon o Danu RS nije ni u čemu protivan Ustavu niti ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. Smatram da se nepotrebno stvara negativna klima. Nećemo nikada prestati obilježavati ovaj datum. Vidio sam jučer značaj broj ministara iz reda bošnjačkog naroda na proslavi.

Koji ministri su bili?

Bili su ministri iz Vlade Republike Srpske. Na proslavu Dana RS, kada sam bio poslanik 2006. u NSRS-u, i tada su dolazili Bošnjaci iz Sarajeva.

Znate li kako glasi odluka Ustavnog suda BiH?

Znam, da je Dan RS osporen zbog religioznog dijela manifestacije i naknadnim donošenjem Zakona o Danu RS definitivno je izmijenjena ta odrednica.

Ono što kaže Ustavni sud BiH, između ostalog, “9. januar je datum koji nema simboliku zajedničkog sjećanja” i u tom smislu izbor 9. januara vodi u diskriminaciju. Ne kaže li ovdje Ustavni sud BiH da je ovaj datum osporen?

Za Srbe 9. januar simbolizuje pravo da budu ravnopravni sa ostalim narodima. Bilo koji datum da je predložen uvjeren sam da bi bio osporen, u ovom slučaju Bošnjaka. Ničim odluka Ustavnog suda nije uslovljavala NSRS da promijeni odluku o 9. januaru.

Jeste li vidjeli hrvatskog ambasadora jučer u Banjaluci?

Nisam vidio, uvjeren sam da nije bio na defileu. U čemu je problem? Zamislite kad bih ja problematizovao što je
Čović bio na obilježavanju 25. novembra ili 1. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.