Ivo Tomašević: Ne u moje ime, ne u moje ime, ne u moje ime

Vijesti 10. jan 201919:18 > 19:19
N1

Da li je na pomolu diplomatski skandal? Cijeli dan stižu osude i reakcije na prisustvo hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Ivana del Vechija na svečanosti obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske. Brojne osude poteza ambasadora stižu iz naše zemlje, gdje se navodi da dalja saradnja s njim ne dolazi u obzir. Ništa tiše nisu ni reakcije iz susjedne Hrvatske. Trese se ambasadorska stolica, a Del Vechija je na hitne konsutacije u Zagreb pozvao premijer Andrej Plenković.

Nakon što je sa sa svog Twitter profila još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvo hrvatskog ambasadora na proslavi Dana RS nazvao diplomatskim skandalom zbog kojeg suradnja više nije moguća, slično je ponovio i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ove navode nije želio komentirati.

U međuvremenu iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH potvrdili su kako je Ivan Del Vechio pozvan na konsultacije u Zagreb na zahtjev hrvatskog premijera i da u ministarstvu nisu znali da će prisustvovati proslavi neustavnog datuma. Oštro su osudili odlikovanje osobe odgovorne za ratne zločine na području Šibenika, a sam Del Vechio kaže kako je renije imao zakazan sastanak sa Miloradom Dodikom i da nije bio prisutan na svečanoj akedemiji i defileu.

U hrvatskoj javnosti inače brojne osude na račun hrvatskog ambasadora, ali i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

U RS s druge strane ravnodušni na ove kritike. Smatraju da se digla ogromna i nepotrebna “halabuka”.

 U nekoliko navrata pokušali smo doći i do izjave predsjednika HDZ-a BiH, no on je ostao nedostupan za odgovore. Njegov dolazak u Banjaluku nije ništa novo. I ranije je prisustvovao proslavi. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, na obilježevanju dana RS-a ipak se nije pojavljivao sve do jučer na čelu delegacije HDZ-a. Oglasio se tek na Twitter profilu gdje poziva na uzajamnim priznanje, uvažavanje i poštivanje u interesu evropske budućnosti.

Čoviću su zamjerili brojni intelektualci, ali i vjerski službenici. Tajnik biskupske konferencije Ivo Tomašević podsjeća na progone i zločine kojii su desili katolicima u Republici Srpskoj. Od 140.000 katolika danas ih je svega 6.000 u ovom entitetu.

“Nikada ne bih tako otišao i oni koji idu, ja to osbno mogu reći, ne u moje ime”, kazao je Tomašević za N1.

Mnogi od njih preživjeli su logore, torture i nikada se neće vratiti na svoja ognjišta. Tomašević na pitanje o odlasku visoke delegacije HDZ-a u Banjaluku kaže da on osobno to nikada ne bi uradio jer sistem u RS-u ništa nije uradio da bi se pomoglo katolicima. Izaslanstvu HDZ-a BiH poručio je “ne u moje ime”.

Od brojnih reakcija koje su se danas mogle pročitati na društvenim mrežama izdavajamo Doris Pack koja je napisala kakao se “Hrvati u BiH danas sigurno osjećaju poniženima i ismijanima”.

Reagovala je i Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine. Naveli su da se HDZ ponaša licemjerno. Dok se Dragan Čović poziva na odluku Ustavnog suda BiH, kada su u pitanju izborna pravila, a svojom nazočnošću banjalučkom skupu faktički ismijava odluku Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske okarakterisan i kao štetan po prava hrvatskog naroda u BiH.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.