Mandić za N1: Uskoro počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu

Vijesti 11. jan 201908:57 > 09:38
N1

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo, u Novom danu N1 televizije je govorio o dosadašnjem radu resora na čijem je čelu i šta namjerava učiniti. Osvrnuo se i na stanje vodovodne mreže u glavnom gradu rekavši da već u martu ili aprilu počinje njena rekonstrukcija vrijedna nekoliko miliona maraka. Ukazao je na to da se u dvije ili tri godine ne mogu riješiti problemi u Sarajevu koji su se gomilali godinama.

Mandić je podsjetio da Ministarstvo komunalne privrede obuhvata sedam preduzeća sa ukupno 3.500 zaposlenih. Kazao je da se upoznao problemima u tim preduzećima dodavši:

“To su firme koje pružaju usluge i koje moraju biti oslobođene politike. Dakle, moramo imati vodu, da je grad očišćen, da smo ugrijani. Ja na taj način posmatram svrhu ministarstva”.

Naglasio je da je radio u mnogim privatnim kompanijama gdje se imao priliku upoznati sa proizvodnim procesom. Tvrdi da je spreman snositi posljedice za svoj rad. Prema njegovim riječima, svjestan je da je lupa javnosti veća na novoizabranu Vladu Kantona Sarajevo u odnosu na one prethodne sazive.

Kao razlog zašto je prihvatio ministarsku funkciju je naveo izazov, te je podsjetio da se velike količine vode gube prilikom distribucije od izvorišta do kranjih potrošača.

U razgovoru za N1 se dotakao sastanka s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj koja će finansirati rekonstrukciju vodovodne mreže u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

“Početak obnove vodovoda je aktiviran. Spreman je projekat od desetak miliona eura. Početkom februara se zatvaraju tenderi. Početkom marta se biraju izvođači. Onda slijedi početak radova u martu ili aprilu”, rekao je i pozvao građane da budu strpljivi tokom rekonstrukcije.

Izrazio je očekivanje da će gas ipak poskupjeti i da će to za posljedicu imati primoranost građana da počnu koristiti alternativne izvore energije. Upozorio je da će to vjerovatno doprinijeti povećanju zagađenja zraka. Smatra da se zagađenje zraka ne može rješiti u kratkom vremenskom periodu, kao i drugi problemi u Kantonu Sarajevo jer su se problemi godinama gomilali.

Naveo je da je Edinom Fortom, kantonalnim premijerom tokom snježnih padavina iznenada posjetio zimsku bazu komunalnog preduzeća ‘Rad’. Kako je kazao, nedostatak tog preduzeća je izostanak mehanizacije za čišćenje trotoara i da mu je neshvatljivo kako neko može kupiti terenac, a ne vozilo koje će čistiti ulice.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.