Čubrilović: Zakon o Danu RS niko nije osporio

Vijesti 11. jan 201911:37 > 11:52
N1

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je poručio da Zakon o Danu Republike Srpske niko nije osporio, te da se netačnim tezama produbljuje jaz i podgrijava kriza.

U saopštenju Čubrilovića je navedeno da odbacuje “navod” da je Dan Republike Srpske neustavan praznik. Istakao je da je riječ o “netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u Bosni i Hercegovini”.

Čubrilović tvrdi da je Republika Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je ovaj praznik proglasila neustavnim i da je donijela novi Zakon o Danu Republike Srpske objavljenom u Službenom glasniku Republike Srpske.

“Nakon Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine mi smo tražili preispitivanje Odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Republike Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno je donijela odluku o provođenju referenduma sa pitanjem ‘Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?’. Na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština je na sjednici 25. oktobra 2016. usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja. Do danas taj Zakon niko nije osporio“, naglasio je Čubrilović.

Podvukao je da u članu 2. važećeg Zakona o Danu Republike jasno piše: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike Srpske”.

Kao ciljem isticanja neustavnosti Dana Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ocijenio osporavanja prava da ovaj entitet “proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija Bosne i Hercegovine ne provodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma”.

“Svima koji u obzir uzmu ove činjenice jasno je da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici Bosne i Hercegovine ruše njene temelje, a to je u ovom slučaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao najviši državni pravosudni organ“, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, sviđalo se to nekome ili ne, srpski narod u Bosni i Hercegovini se izborio na svoju slobodu i pravo na Republiku Srpsku potvrđenu Dejtonskim mirovnim sporazuom, te da neće nikoga pitati koje praznike može, a koje ne može da proslavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.