Filandra za N1: HDZ-ova politika je podanička naspram SNSD-a

Vijesti 11. jan 201913:13 > 13:16
N1

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za N1 je komentarisao dešavanja tokom obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Prisustvo predstavnika Hrvatske demokratske zajednice na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom ovog praznika je za njega pokazateljem podaničke politike ove stranke naspram Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Prisustvo Ivana Del Vechija, ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini u Banjaluci tokom obilježavanja Dana Republike Srpske je okarakterisao svojevrsnim diplomatskim skandalom. Zatim je Filandra govorio o prisustvu predstavnika Hrvatske demokratske zajednice – Dragana Čovića i Vjekoslava Bevande na Svečanoj akademiji povodom ovog praznika održanoj u Banjaluci rekavši:

“Politika Hrvatske demokratske zajednice je konfuzna politika. Ona je izgubila svaku autonomnost i teško se može govoriti o samostalnoj politici Hrvatske demokratske zajednice. Postala je podanička naspram Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Milorada Dodika. To jeste stvar vodstva te stranke, ali to nije dobro za Hrvate i odnose u Bosni i Hercegovini. Jeste dobro za širenje ruskog uticaja i projekta velike Srbije”.

U razgovoru za N1, dekan Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu je reakciju hrvatskih vlasti na prisustvo njihovog ambasadora u Banjaluci na Dan Republike Srpske ocijenio kao posljedicom činjenice članstva ove zemlje u Evropskoj uniji i NATO savezu. Izrazio je nadu da će Hrvatska nastaviti primjenjivati principijalnu politiku prema Bosni i Hercegovini dodavši:

“Poslije dugo vremena nismo čuli principijalne stavoe iz Zagreba. Očito je da hrvatski politički režim ima problema sa identitetom i da se njena politika prema Bosni i Hercegovini teško artikulira na osnovu demokratskih vrijednosti. Ta politika je inspirisana desničarskim nabojima”.

Filandra se osvrnuo i na prisustvo ambasadora Rusije, Petra Ivancova na obilježavanju Dana Republike Srpske rekavši da je “opšteprihvaćeno u javnosti da se Republika Srpska percipira kao ruska gubernija”. Prema njegovim riječima, amabasador Rusije u ovom entitetu ima uticaj do razine lokalne zajednice.

Za N1 je govorio i o kupovini srednjoškolskih diploma podsjetivši da je to posljedica ukupnog stanja u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.