Dodik: Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vrijeđati

Vijesti 11. jan 201913:47 > 13:53
AFP

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se danas u Kasarni "Kozara" u Banjaluci na božićnom prijemu koji organizuje Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

“Zašto se legitimne stvari ne žele nama da priznaju. Kroz istoriju nam ne daju ni jezik, hoće da se drukčije zovemo, vrijeđaju nas kada nas zovu bosanskim Srbima. Mi nismo bosanski Srbi, uporno nam to ponavljaju, čak i visoke diplomate i državnici zemalja kad pišu pisma, kada se obraćaju, onda u kategorizaciji nas stavljaju da smo bosanski Srbi”, poručio je Dodik.

“Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vrijeđati, izazvat ćete lavinu odgovora koji neće biti pristojni sa naše strane. Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nam to etiketirati. To je pokušaj da nas ne priznaju. Mi smo Srbi i ništa drugo. Jedino smo ovdje mi Srbi, nema drugih Srba, nema bosanskih, ovih ili onih. Samo postoje Srbi”, naveo je Dodik.

Kako je kazao, želi samo međusobno poštovanje.

“A od nas se očekuje da Bošnjake nazivamo Bošnjacima bez obzira što imamo niz prigovora vezano za kontekst, istoriju i mnogo čega drugog. Oni kažu za sebe da su Bošnjaci, mi kažemo ok, Bošnjaci. A oni nas zovu bosanskim Srbima. Mi kažemo nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Morat ćemo da se vratimo na javnu scenu oko toga i to pitanje još jednom raščistimo. Mi samo hoćemo da koliko mi poštujemo vjeru drugih naroda da se poštuje naša vjera, kao što mi poštujemo određene i prećutno neke njihove praznike, jubileje, neka ustuknu i da nas više ne omalovažavaju”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine na božićnom prijemu koji organizuje Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.