Tadić odgovorio na izjave Dan Prede

Vijesti 11. jan 201914:45 > 14:48
N1

Interparlamentarni odbor Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za praćenje provođenja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne funkcioniše već tri godine. Problem je nastao usljed neusvajanja Poslovnika o radu, a posebno dijela koji se odnosi na usvajanje preporuka i načina na koji se treba doći do toga.

Evropski zastupnici su tražili da se odluke donose većinom glasova, dok su naši predstavnici izrazili želju da se glasa po pravilima našeg ustavnog sistema. Stalni izvjestilac EP-a za BiH Cristian Dan Preda bez imalo ustezanja je za ovakav razvoj situacije optužio još uvijek aktuelnog delegata u Domu naroda PSBiH Ognjena Tadića. Zbog nemogućnosti dogovora posljednji izvještaj o stanju u BiH nije poslan na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta i tamo će ostati dok ne bude uspostavljen interparlamentarni komitet.

“Ovo je bila šansa da se za BiH zainteresuju svi zastupnici u EP i da se kroz dijalog bolje razumiju dešavanja u BiH. Evropski zastupnici su bili spremni da se prihvati odlučivanje dvotrećinskom većinom, ali to nije prihvaćeno. Ključna osoba za blokadu cijelog procesa je bio Ognjen Tadić koji je trebao biti ključni glas i onaj koji ima pravo veta, a onda je sa evropske strane rečeno: ‘ako je Tadić toliko važan, onda neka bude tako’. To je bilo loše za sve”, kazao je Preda.

Ognjen Tadić u izjavi za N1 kaže kako je sve o ovoj temi već rečeno te da su svi neophodni podaci o ovom procesu bili dostupni javnosti. Tadić također pojašnjava šta se to tražilo od bh. predstavnika u tom Interparlamentarnom komitetu i zbog čega nije došlo do njegovog potpunog rada.

“Od nas je dio poslanika Evropskog parlamenta tražio da kršimo taj sporazum na štetu Bosne i Hercegovine, i to na takav način da se formira odbor kojim bi poslanici iz EU prvenstveno iz Hrvatske manipulisali unutrašnjim odnosima u Bosni i Hercegovini i na taj način prije svega pogodovali Hrvatskoj u trgovinskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, prvenstveno između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nama nije ni na kraj pameti bilo da pristanemo na to, pošto tim sporazumom nije ni predviđeno da mi imamo pravo da donosimo neke odluke. Tada je nastupila jedna situacija u kojoj je gospodin Picula vjerovatno podržan od strane gospodina Prede i par drugih ljudi nije htio da prihvati poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je Tadić.

Tadić tvrdi da je s ljudima u Evropskoj uniji obavljena rasprava o ovom pitanju da te nijedan iole ozbiljan zvaničnik EU nema prigovora na ponašanje bh. strane. On također dodaje da bilo ko ko bi pristao na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na štetu Bosne i Hercegovine ne bi ništa dobro učinilo niti donijelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.