Evropske integracije Bosne i Hercegovine ne postoje već dvije godine

Vijesti 11. jan 201917:11 > 17:14
N1

Evropske integracije Bosne i Hercegovine ne postoje već dvije godine, odgovori na dodatna pitanja još nisu, a i ne zna se kad će biti poslani u Brisel. Parlamentarci iz Evrope nemaju komunikaciju ni saradnju s kolegama iz BiH. Već tri godine ne funkcioniše ni Zajednički parlamentarni komitet Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Naša zemlja nema ni ambasadora u EU, ali se ipak nadamo kandidatskom statusu.

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda ustvrdio je u Sarajevu kako se lakše sastane sa poglavarom Islamske zajednice u BiH nego sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović ili nekom od zastupnika iz bh. parlamenata.

“Kao što sam jučer rekao u protekle tri godine je bilo nemoguće imati konstantnu saradnju sa parlamentarcima iz BiH i zato sam ohrabrio novoizabrane zastupnike da se iznađe način da se usvoji zajednički Poslovnik o radu i da se stvori prilika za zajednički rad kao parlamentaraca. Također smo se dotakli teme predstavljanja Bosne i Hercegovine u Briselu, kako na diplomatskom, tako i na političkom planu, također smo razgovarali o pitanjima vezanim uz region posebno o uticaju stranih sila u regionu”, kazao je Preda.

Preda je za opstrukcije u radu zajedničkog tijela za saradnju EU i BiH otvoreno optužio Ognjena Tadića dosadašnjeg delegata u Domu naroda BiH. Tadić uzvraća da je Evropa od BiH tražila kršenje SSP-a.

“Od nas je dio poslanika Evropskog parlamenta tražio da kršimo taj sporazum na štetu Bosne i Hercegovine, i to na takav način da se formira odbor kojim bi poslanici iz EU prvenstveno iz Hrvatske manipulisali unutrašnjim odnosima u Bosni i Hercegovini i na taj način prije svega pogodovali Hrvatskoj u trgovinskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, prvenstveno između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tada je nastupila jedna situacija u kojoj je gospodin Picula vjerovatno podržan od strane gospodina Prede i par drugih ljudi nije htio da prihvati poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je Tadić.

Iako nam iz Brisela često stižu poruke da se Bosna i Hercegovina mora odmaknuti od dejtonske i primaknuti briselskoj, to izgleda neće biti slučaj uskoro.

“Možda bih mogao sažeti u jednoj rečenici ili dvije ono što sam tamo govorio svima nazočnima da je vrlo bitno da uvažimo realnosti ove države. To je po meni vrlo bitno polazište za sva naša rješenja, a drugo da mi je veoma draga i bliska briselska slika, ali da moramo dejtonsku itekako respektirati i uvažavati jer sva ishodišta polazi odatle i dakle sva rješenja se moraju na to nasloniti”, poručio je Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz organizacija civilnog društva upozoravaju da vlasti ne rade dovoljno na za građane te da ne očekuju bilo kakav napredak uskoro.

“Mislim da sa strane civilnog društva postoji velika skepsa da će se tako nešto i dogoditi jer dosada nemamo nekakvih naznaka da postoje neke ozbiljne promjene koje se dešavaju sada”, istakla je Tijana Cvjetičanin iz Incijative za monitoring EU integracija.

Zajednička poruka je da Bosna i Hercegovina u narednom periodu mora donijeti jasnu odluku da li želi napraviti jasne korake prema evropskoj budućnosti ili da li želi biti poprište geopolitičkih igara velikih sila.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.