Sela u okolini Srebrenice odsječena od svijeta (VIDEO)

N1

Srebrenica i okolna sela su pod snijegom, kao i većina lokalnih puteva. Putevi se ne čiste, jer snijeg neprekidno pada, kažu nadležni i dodaju da će sa čišćenjem početi kada padavine prestanu.

Selo Krušev do u opštini Srebrenica odsječen je od ostatka svijeta. Ali ne samo oni. Većina mjesnih zajednica u okolini Srebrenice je odsječena od svijeta. Na tim područjima snijeg je preko 100 cm. Kako kažu nadležni situacija se neće puno promjeniti, bar dok snijeg ne prestane, jer će tada moći da ga čiste.

“Apelujemo na lokalno stanovništvo da se malo strpi. Tako da možda nećemo u dan-dva moći stići do svih sela i zaseoka, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu očistiti sve nekategorisane lokalne puteve”, kazao je Hasudin Mustafić, Civilna zaštita Srebrenica.

Teška je situacija u Mjesnoj zajednici Luke, gdje su kažu u ozbiljnoj situaciji jer su putevi neprohodni, a u selima ove mjesne zajednice mnogo je starih i nemoćnih.

“Dosta je zabrinjavajuće jer smo maltene odsječeni od Srebrenice skoro 20 dana. Činjenica je da je pet puta do sada čišćeno, ali čišćenje ne može biti u zadovoljavajućoj mjeri, s obzirom da snijeg svakodnevno pada, tako da poslije prolaska tih mašina, put je prohodan sat-dva, da bi ponovo postao neprohodan, upravo zbog toga snijega koji pada“, istakao je Hamo Zulanović, predsjednik MZ Luka.

“Pješke smo došli, 15 kilometara smo pješke smo išli. Niko ništa nije razgrtao, gore ništa neće moći doći. Ovo je katastrofa”, kategoričan je Muhamed Sinanović, stanovnik MZ Luka.

Ni na ostalim područjima nije ništa bolje. Problem je što su mnogi stanovnici u okolnim selima pod stalnim medicinskim terapijama, ali zbog neprohodnosti puteva ne mogu da ih prime.

VEZANA VIJEST

“Imamo jednog komšiju koji je bolestan, mora svaki dan dolaziti ovde na terapije. Evo juče nije mogao da dođe, juče nije mogao da primi injekciju, već ga je popustilo, ima bolove, evo otišli su, očistiće mu put. I drugi putni putni pravac koji nam treba biti prohodan u naredna 24 sata ,to je Slatina. Gore imamo mi čovjeka koji je isto teško bolestan”, kazao je Salko Tursunović, stanovnik MZ Sućeska.

Nadležni mole stanovnike ugroženih područja, ako mogu da ih čuju, s obzirom da je većina sela bez struje, ali i telefonskog signala, na razumjevanje. Jer kažu čistie više od 250 km puteva u opštini Srebrenica.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.