Kosor odgovorila Zovko: To su te europske vrijednosti, vladavina prava…

Vijesti 11. jan 201919:42 > 19:47
N1

Jadranka Kosor, nekadašnja premijerka Hrvatske i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, odgovorila je na stav hrvatske europarlamentarke Željane Zovko koja je kazala, navodi Hina, kako apsolutno podržava nazočnost predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića spornoj ceremoniji, jer BiH je "zemlja nastala na mirovnom dogovoru, gdje vi morate imati otvorene sve linije i sve kanale komuniciranja".

“Hrvatska europarlamentarka Zovko “apsolutno” podržava Čovićevo sudjelovanje na obilježavanju protuustavnog dana RS. To su te europske vrijednosti, vladavina prava, temelj EU. Doric Pack, europarlamentarka se zgraža. Ali, nije Pack bila veleposlanica BiH”, napisala je Kosor na Twitteru.

Željana Zovko (HDZ/EPP) je, također ocijenila da Hrvatska zbog nazočnosti veleposlanika i čelnika HDZ-a BiH ne bi trebala imati bilo kakvih problema.

“Zašto bi (Hrvatska) imala probleme? Ne vidim zbog čega bi trebala imati probleme. U svim kriznim i kompleksnim zemljama morate razgovarati i morate imati uvid u to što se dešava, a ne raditi neke medijske hajke na osnovu još uvijek neutvrđenih činjenica”, rekla je Zovko, koja suradnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika bosanskohercegovačkog HDZ-a opisuje “kao izvanredno razumijevanje između dvaju partnera”.

Napomenula je da, koliko je njoj poznato, Čović nije bio nazočan prilikom dodjele nagrade Slavku Lisici, pravomoćno osuđenom u Hrvatskoj za zločine u Šibeniku.

Zovko se slaže da se Del Vechio mora očitovati o svojem postupku, ali napominje kako je BiH zemlja specifičnih okolnosti.

“Hrvatski veleposlanik (Del Vechio) je dugogodišnji veleposlanik i ja apsolutno cijenim njegovo iskustvo i njegove procjene. Biti veleposlanik u jednoj kompleksnoj zemlji kao što je BiH nije ni malo lako”, rekla je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.