Hadžiavdić o Grubešinom pojašnjenju: Kao da nikad nije pročitao presudu

Vijesti 12. jan 201914:25 > 14:45
CIN

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić kazao je danas za N1 da ''ne može da vjeruje da ministar pravde Bosne i Hercegovine smatra izmjene Zakona o praznicima Republike Srpske legalnim i legitimnim u odnosu na presudu UIstavnog suda''.

On je, komentirajući izjavu ministra Josipa Grubeše, poručio da je ministar dao izjavu ”kao da nikad nije pročitao presudu Ustavnog suda” po ovom pitanju.

VEZANE VIJESTI

”Ono što s tim u vezi mogu reći, ministar je dao izjavu kao da nikada nije pročitao presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se odnosi na Zakon o praznicima odnosno neustavnim odredbama Zakona u praznicima Republike Srpske. Ministar se poziva na novi Zakon o praznicima odnosno izmjene i dopune Zakona koje su kao imale za cilj usklađivanje sa presudom Ustavnog suda. Po mome mišljenju, te izmjene i dopune predstavljau obesmišljavanje, izigravanje i ismijavanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, ispričao je Hadžiavdić za N1.

‘Dakle, ne mogu da vjerujem da ministar pravde Bosne i Hercegovine smatra izmjene Zakona o praznicima Republike SRpske legalnim i legitimnim u odnosu na presudu Ustavnog suda”, potcrtao je on.

Prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno je legalno – 9. siječnja, kazao je danas Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine koji je kao član delegacije Hrvatske demokratske zajednice prisustvovao obilježavanju ovog Dana.

Kako je naglasio Grubeša, nedavno je javno istaknuo kako u BiH postoje tri istine o događanjima tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća i nažalost ”ovo ide samo u prilog toj konstataciji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.