Peticija u Tuzli: Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama

Vijesti 12. jan 201918:23 > 18:28
N1

Prema podacima Federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja sve je više zahtjeva za liječenje u inozemstvu. Prošle godine bilo je 780 zahtjeva, uglavnom za liječenje namlađih građana, a visina troškova liječenja može dostići i do milion maraka.

Međutim, mnogi oboljeli, naročito djeca, ne mogu ući u taj program finansiranja iz brojnih razloga pa su prinuđeni humanitarnim akcijama skupljati novac, često SMS porukama.

Tuzlaci imaju prijedlog rješenja za taj problem. Pokrenuli su peticiju „Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – , uplati“ .

Peticiju je danas za tri sata potpisalo tri hiljade građana.

Nestabilnim koracima hoda šestogodišnja djevojčica jer ima poteškoće u razvoju. Za njeno liječenje u Turskoj potrebno je 20 hiljada eura. Roditelji novac nemaju, i preostaje skupljanje putem donacija.

“Ne bih voljela nikome da doživi to. Taj osjećaj se ne može opisati. To znaju samo roditelji koji prolaze kroz to. Ja ne mogu još da se odlučim na to jer vrlo je teško pristati na to da novac skupljate na taj način za svoje dijete“, rekla je Adela Islamović.

A kakav je osjećaj kada vam zdravlje ovisi od SMS poruka, najbolje zna momak kojem se treći put odgađa operacija jer mu nedostaje 40 hiljada eura. Već četiri godine, svaka dva mjeseca, ide na skupe terapije.

“Idemo u Sloveniju, u Ljubljanu. Tamo je 500 KM jedan botoks, a ja moram primiti pet inekcija godišnje. Svaki put treba šest, sedam hiljada za tri mjeseca da bi se liječio”, rekao je Jasmin Zubčević.

Djeca su obuhvaćena sistemom zdravstvene zaštite, ali kada se razbole, participacije i sufinansiranje liječenja često nisu dovoljni. To se mora mjenjati, smatraju roditelji.

Indira Bektić Mujkić, jedna od inicijatorki peticije je rekla:

“Mi želimo stavku koja će ići iz sredstava kojima se finansiraju paušali, komisije, naknade. Kojima se uglavnom finansira nerad. Jako malo se pomaka vidi iz finansiranja rada političara. Znamo dobro da su naši političari među najplaćenijima u EU, a ne vidimo da nešto veliko rade za građane koji su ih birali.”

Bolestan sistem je gori od bolesnog djeteta i nijedna institucija u BiH nema pravo biti gospodar života i smrti, poručuju Tuzlaci.

“Mi moramo doći ovdje to potpisivati da bi ta djeca koja su bolesne dobila liječenje. To je jedna bruka”;

“Imam ideju da političarima ukinemo na jednu trećinu njihove sadašnje plate. I sve benefite. Da im se ukine i topli obrok jer ništa ne rade”;

“Samo ako imam para, onda se i liječim. Sramota, sramota”;

“Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati, uplati.”

Federalni Zavod zdravstvenog osiguranja ima saradnju sa zemljama regije, Turskom te nekim evropskim centrima, u kojima Zavod snosi troškove liječenja 11 vrsta oboljenja. Na godišnjem nivou to treba pokriti predviđenih 20 miliona maraka. Za listu od 69 lijekova za maligna oboljenja, Zavod izdvaja oko 41 milion maraka i za liječenje djece i odraslih.

Osim u Tuzli, peticijima će biti potpisivana i u drugim mjestima u TK. Kako inicijatori ove akcije kažu, zainteresovanost je velika te postoji mogućnost da se potpisivanje peticije proširi i na druga mjesta u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.