Šepić: Dodikov i Čovićev cilj je nefunkcionalna država

Vijesti 13. jan 201912:14 > 12:20
N1

Već dugo godina koalicija između Milorada Dodika i Dragana Čovića ima za cilj da Bosna i Hercegovina ostane nefunkcionalna država, koja će služiti samo njima i koja treba biti predmet nastavka velikodržavnih planova susjednih država, poručio je danas Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Podrška Dodiku i njegovoj proslavi nelegalnom prazniku entiteta RS još jedan je u nizu nedopustivh poteza lidera HDZ BiH, Dragana Čovića i njegovih saradnika. S druge strane, vezanje vanjskopolitičkih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine za politiku Srbije je nedopustivo i ubrzani pristup NATO savezu za sve građane naše zemlje predstavlja šansu koju moramo iskoristiti, rekao je Šepić.

”Ne možete biti za pravu državu, a slaviti nelegalne praznike. Ne možete biti za EU, a radite sve da uništite sposobnost zemlje da ona uistinu bude evropska. S toga, pozdravljam potez Republike Hrvatske o smjeni ambasadora lvana Del Vechija, a od Evropske narodne stranke iz Brisela, gdje HDZ BiH ima status, očekujem da ih isključe, jer po potezima koje rade, oni odavno ne pripadaju toj porodici i da se tako pošalje poruka Draganu Čoviću da je njegovoj dvoličnoj i nazadnoj politici došao kraj. I dalje tvrdim da je prvi preduslov da se parcijalni režimi koji upravljaju ovom zemljom sklone sa političke scene – promjena izbornog sistema, ali i principijelnost političkih subjekata koji tim režimima ne pripadaju da drže do obećanja koje su dali građanima, da se udruže i naprave drugačije vlade i promjene koje su našoj zemlji neophodne”, izjavio je Šepić.

Podsjećamo, brojne reakcije izazvao je odlazak Dragana Čovića na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluku. On je predvodio delegaciju HDZ-a u kojoj su još, među ostalima, bili državni ministri Josip Grubeša i Vjekoslav Bevanda.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.