Ivana Marić za N1: Zašto se Dodiku žuri s formiranjem Vijeća ministara

Vijesti 13. jan 201914:05 > 14:23
N1

Analitičarka Ivana Marić ocijenila je danas u razgovoru za N1 da je jedino Miloradu Dodiku i njegovoj političkoj opciji u interesu da se Vijeće ministara što prije formira.

Prema njenom mišljenju, jasni su i razlozi zbog čega to Dodik želi. 

”Jedino je Dodiku u interesu da se što prije formira Vijeće ministara jer od ove – koju pretpostavljamo da će biti vladajuća koalicija – jedino on nije tu. Druga stvar je što očito da postoji ta netrpeljivost prema ministrima iz SDS i PDP-a i želi što prije da ih smijeni”, kazala je Marić u razgovoru za N1.

No, to nije jedini razlog, dodala je.

‘On će imati 4 od 5 delegata u Domu naroda u Kubu srpskog naroda, a sada nema takvu nadomoć. Mislim da je ispravna odluka Bh. bloka i SDA da uvjetuju”, rekla je ona za N1.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Željko Komšić ponovio je, podsjećamo, da je njegov uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Komšić je istakao da, ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

Opširnije o ovoj temi u Dnevniku od 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.