Opasan zrak u Sarajevu

Vijesti 13. jan 201920:56 > 21:03
N1

Kvalitet zraka u Sarajevu, izmjeren u 20:00 sati je opasan.

Prema podacima Udruženja Eko akcija – prekoračene su granične vrijednosti lebdećih čestica PM10, a one iznose 650, dok kvalitet zraka iznosi 494.

Najveća koncentracija zagađenosti je na Ilidži, dok je nešto manja na mjernim stanicama Ambasade SAD-a (332), Bjelavama (321), Vijećnica (248) i Otoka (429).

N1 screenshot

Na ovim koncentracijama moguće su ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Trudnice, starije osobe, djeca i osobe koje imaju srčane i respiratorne probleme su najugroženije kategorije i njima se preporučuje ostanak u zatvorenom prostoru.

Sarajevo je trenutno najzagađeniji grad u BiH, a nakon njega je Ilijaš sa vrijednošću 354.

N1 screenshot

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo i Izmjena i dopuna Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo je 6. januara proglasila epizodu “Pripravnost”, koja je još uvijek na snazi.

Razlog je činjenica da je mjerenjem na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo zabilježeno prekoračenjedozvoljenih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje prve epizode ¨Pripravnosti¨ (50 µg/m3), te da slab snijeg i vjetar, koji se predviđa prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, neće dovesti do značajnijeg pada koncentracija.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.