Poruka advokata u slučaju Dragičević Ifeta Ferageta Radovanu Kovačeviću

Vijesti 14. jan 201908:19 > 08:30
Anadolija

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević u slučaju ubistva Davida Dragičevića, obratio se portparolu SNSD-a Radovanu Kovačeviću.

Feraget je pozvao Kovačevića da, kako je naveo, u javnosti ne iznosi proizvoljne informacije kojima se dezavuiše javnost i time svjesno pomaže onima koji već više od 290 dana blokiraju službenu adekvatnu istragu otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića.

Feraget je reagovao na riječi Kovačevića koje su se odnosile na izjave stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, a vezano za slučaj Davida Dragičevića. Podsjetimo, Dan Preda je pozvao domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće. Na ovakvu izjavu reagovao je Kovačević koji je kao portparol SNSD-a poručio da “Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU”.

“Gospodine Kovačević, pozivanje domaćih vlasti da riješe što prije slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i slučaja Dženan Memić u Federaciji Bosne i Hercegivine i svih ostalih neistraženih slučajeva ubistava u Bosni i Hercegivini) sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje nego, upravo obrnuto, prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom (i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima), što predstavlja osnovno ustavno demokratsko načelo i ujedno conndicio sine qua non na putu Bosne I Hercegovine ka EU. Osim toga g. Cristian Dan Preda je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine koji je učinio mnogo kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala članica Evropske unije, a što je u interesu svih građana”, naveo je Feraget.

Kako je kazao advokat, “u javnosti je već poznato da u slučaju Dragičević institucije Republike Srpske ne obavljaju profesionalno svoje poslove obzirom da, iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, institucija Republike Srpske tj. Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske još uvijek nije otvorilo službenu adekvatnu istragu povodom otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića”.

Poručio je Kovačeviću da je “više nego jasno da u slučaju David Dragičević institucije Republike Srpske već više od 290 dana potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove kao što u slučaju Dženan Memić institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine tj. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalno ministrastvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine već skoro tri godine potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove”.

“Gospodine Kovačević, javnosti je poznato da Davor Dragičević i pokret Pravda za Davida nisu vršili nikakvo političko nasilje nego potpuno mirno i dostojanstveno više od 290 dana samo traže pravdu i istinu, koja slika ne može biti promjenjena niti Vašim a niti bilo čijim lukavim interpretacijama. Za cijelo to vrijeme institucije Republike Srpske nisu poduzele niti jednu jedinu radnjuu pravcu otvaranja službene adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića. Na kraju, gospodine Kovačević, da Vas, kao portparola SNSD-a, podsjetim da je u članu 3. Statuta SNSD-a propisano da je ta stranka ‘osnovana i postoji kao stranka slobode, mira i demokratije, koja se zalaže za izgradnju društva blagostanja i socijalne pravde putem parlamentarne demokratije i vladavine prava’. Mislim da se možemo složiti da vladavina prava mora dati odgovor na pitanje ‘Ko je ubio Davida Dragičevića?’. Zbog navedenog Vas molim da u javnosti na iznosite bilo kakve netačne informacije koje utiču ili mogu uticati na tok i ishod ovog postupka”, stoji u reakciji Ferageta.