SAZNAJEMO: Uhapšeni u akciji Pandora vraćeni na posao u UIO

Vijesti 12. mar 201516:36 > 16:42
N1

Sedamnaest osoba koje su uhapšene u akciji Pandora u junu 2014. godine, kada i Kemal Čaušević bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prije dva dana vraćene su na posao.

Sud BiH 17. februara ukinuo je mjere zabrane za 17 uhapšenih u akciji Pandora, ali ne i za prvoosmunjičene Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave sada svjedoka pokajnika, i Zdravka Cvjetinovića, poznatog kao “kralj tekstila”. Time što je Sud ukinuo mjere zabrane za preostale uhapšene prestaju razlozi za njihovom suspenzijom sa posla.

S obzirom da ranije pokrenute disciplinske postupke, koji su bili osnova za suspenziju sa radnog mjesta, nije bilo moguće provesti, jer UIO od Tužilaštva nije dobila bilo kakve dokazne materijale protiv njih, za pomenutih 17 osoba prestala je suspenzija i oni ponovo rade u UIO od 10. marta“, saopćeno je.

Ranije smo objavili da su lani na posao vraćeni i uhapšeni u akciji Master Ahmed Šerifović, Nermin Klopić i Ljubisav Vidaković, osumnjičeni za primanje mita, ali je Sud takođe za njih ukinuo mjere zabrane.

Podsjetimo, uhapšeni u akciji Pandora sumnnjiče se i pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Uprava za indirektno i često se pominje u kontekstu stranačkog zapošljavanja. Našoj redakciji je potvrđeno da su na određeno vrijeme, od januara do aprila ove godine, zaposleni Ahmedin Salkić, Mevludin Lupić, Nehrudin Pašić i Nedim Ramić. Prema saznanjima N1, oni su u blisko povezani sa članovima sada vladajuće Stranke demokratske akcije.

Više pogledajte u prilogu reportera N1 televizije, Borisa Breze.