Protiv Muniba Ahmetspahića podignuta optužnica, tereti se za terorizam

Vijesti 14. jan 201913:47 > 13:50
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića rođenog 1990. godine u Zenici. Ahmetspahić se tereti za krivično djelo terorizam, saopšteno je iz ove pravosudne insistucije.

Ahmetspahić, poznat i pod imenima ‘Ebu davud’, ‘Osman’ i ‘Mugira’ se tereti da je u dva navrata boravio na području Sirije i iraka gdje se pridružio paravojnim formacijama takozvanog ISIL-a, Jabhet al-Nusre i Al-Nusrah Fronta između 2013. i 2018. godine.

Na teret mu se stavlja i to da je učestvovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je teško ranjen na području Sirije.

Istraga protiv Ahmetspahića je vođena u okviru predmeta ‘Damask’ koju sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Sudu Bosne i Hercegovine je upućen prijedlog za produžavanje pritvora Ahmetspahiću, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.