Obustavljena podjela đačkih knjižica u KS, problem (ni)je u izboru jezika

Vijesti 14. jan 201917:03 > 19:05
N1

Poziv Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo školama da đacima ne dijele uvjerenje o uspjehu na polugodištu zbunio je javnost. U dopisu se navodi razlog, no dio roditelja i Sindikat tvrde da je problem nastao zbog upisa naziva predmeta kod djece roditelja koji se nisu željeli opredijeliti za bosanski, hrvatski ili srpski - kao odvojene jezike, u skladu sa ranijom direktivom Ministarstva.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo poziva škole da do daljnjeg obustave izdavanje uvjerenja o ostvarenom uspjehu na kraju prvog polugodišta.

U dopisu koji je stigao na adrese svih osnovnih i srednjih škola u KS ne navodi se problem u vezi sa odabirom jezika. U dopisu je navedeno da su “nažalost, neke škole izdale u javnosti”.

Bez upute ministarstva, ni u Osnovnoj školi “Fatima Gunić” neće se desiti podjela, predviđena za petak.

“Prvi put se sada dijele uvjerenje, jer smo mi do sada imali podjelu đačkih knjižica. Da li je to tehničko pitanje, samog EMIS printa, zaista vam ne mogu reći…da li je to pitanje koje se tiče jezika, ja zaista nisam upućen. U našoj školi bila su tri roditelja koji su ne odlučili da se ne izjasne. (Kako se proveli zakon u slučaju ta tri roditelja?) Saznat ćete 18., kada bude podjela uvjerenja, nisam još isprintao uvjerenja”, kaže Hajrudin Ćuprija, direktor škole.

Sindikat potvrđuje – problem je nastao upravo zbog upisa naziva predmeta kod roditelja koji nisu željeli da se opredijele za bosanski, hrvatski ili srpski jezik, u skladu sa ranijom uputom Ministarstva. “S obzirom na to da uvjerenja nisu mogla biti podjeljena svima, odlučeno je da se do daljnjeg ne dijele nikome”, tako predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, Saudin Sivro, tumači direktivu Ministarstva.

“Do 9. januara u e-dnevniku postojala je opcija ‘bosanski, hrvatski i srpski jezik’. Ta opcija je pobrisana i sve su ocjene pobrisane”, tvrdi Sivro.

Tu je nastao problem za roditelje koji nisu željeli odabrati “bosanski”, “hrvatski” ili “srpski” kao odvojene jezike:

“Onda je ponovo od njih usmeno traženo da se izjasne, kako bi im moglo biti izdato uvjerenje, jer se moraju odlučiti za jednu od tri opcije. Imamo evidentirano u pojedinim školama da se radi o grupama od 4-5 roditelja čija djeca nisu dobila uvjerenja, a ostali jesu”, dodaje Sivro.

Aida Koluder-Agić je majka koja se od početka protivi ideji tri odvojena jezika:

“Sama ta činjenica da je neko dobio svjedočanstva, a neko nije je diskriminacija. Ja se sada pitam kao roditelj da će ovim potezom Kanton Sarajevo legalizirati ne dvije škole pod jednim krovom, već tri škole pod jednim krovom. Očekujem od Ministarstva adekvatne informacije – da li se radi o formalizmu ili nečemu što će utjecati na život i druženje naše djece”, navodi Koluder-Agić.

Pretprošle godine stigla je iz Ministarstva instrukcija školama – da osiguraju nastavu “na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda.” Prošle godine u novembru škole su dobile instrukciju o pisanju naziva nastavnog predmeta, a roditelji su pozvani da se u anketi opredijele za bosanski, hrvatski ili srpski jezik i književnost. Ministarstvo još ne obznanjuje kako će riješiti problem roditelja koji ne žele ni jednu od tri ponuđene opcije. Resorna ministrica obraćanje javnosti najavila za utorak.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.