Saobraćajni kolaps u BiH: Prevrtanje autobusa, grtalica, mnoštvo povrijeđenih

N1

Snijeg ponovo izazvao kolaps širom Bosne i Hercegovine. Rano jutros došlo je do prevrtanja dva autobusa. Slike neočišćenih saobraćajnica, manjih udesa, pa čak i grtalice koja je sletjela sa puta šire se društvenim mrežama. Iz BIHAMK-a apeluju na građane da na put ne kreću bez potrebne zimske opreme, te da posebnu pažnju obrate ukoliko se voze preko planinskih prevoja.

Magistralni put Novi Travnik-Gornji Vakuf. U 6:30 autobus autoprevoznika BH Turs gubi kontrolu i slijeće sa puta. Ukupno 14 putnika zadobilo je povrede.

“Neki od njih su pušteni kući. Tri pacijenta su sa teškim tjelesnim povredama. Dva pacijenta su sa prelomom glavice nadlaktične kosti”, kaže Adnan Šatrović,  doktor u Bolnici Travnik.

U Policiji SBK nisu mogli potvrditi da li su loši uslovi na putu uzrok nesreće.

“U saradnji sa nadležnim kantonalnim Tužilaštvom, uviđajne radnje na licu mjesta vrše policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik, u cilju utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće, kao i svih relevatnih podataka koji se dovode u vezu sa ovom nesrećom”, kaže Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

Samo sat prije ove nesreće autobus Zenicatransa proklizao je i sletio sa puta u Željeznom Polju. U autobusu je bilo 15 putnika, no povrijeđenih nije bilo. Slike manjih udesa uzrokovanih snijegom, duge kolone, loše ili nikako očišćene ceste širom BiH šire se društvenim mrežama. Kritično je upozoravaju putnici na Bradini i Kupresu.

Najviše pažnje privukao je video grtalice koja je na Komaru sletjela sa puta.

“Poseban oprez savjetujemo na dionicama preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Rogatica, Kladanj-Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, i Livno-Drvar-Bosanski Petrovac”, poručuje Emir Hasković, BIHAMK.

Snježne padavine stigle su i u Hercegovinu, zbog čega je u većini škola u Širokom Brijegu nastava obustavljena ili su časovi skraćeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.