Zahtjev Komšića i Džaferovića

Vijesti 14. jan 201919:12 > 19:46
Anadolija

Pred državnim ministrima sutra će se naći Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa za NATO. No, nema naznake da će biti usvojen. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručuje potrebno ga vratiti komisiji na usaglašavanje. Dok se čeka na to, upravo usvajanjem ovog programa moglo bi biti uvjetovano i formiranje novog Vijeća ministara. Na ovu najavu člana Predsjedništva i lidera DF-a Željka Komšića danas bilježimo brojne reakcije.

Skandalozna izjava i podrivanje demokratije, ovako je većina političara u RS komentirala izjavu Željka Komšića kako je uslov da podrži SNSD-ovog mandatara Zorana Tegeletiju, usvajanje nacionalanog plana reformi koji bi značio aktivaciju MAP-a. U suprotnom nema ništa protiv ni da aktuelni saziv ostane u četverogodišnjem tehničkom mandatu. Osude danas i od entitetske predsjednice Željke Cvijanović.

Šefik Džefarović dijeli stav svog kolege u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Nemoguće je podržati osobu koja se protivi evroatlanskim integracijama BiH. Dodaje da to nije uslovljavanje, naprotiv uslove postavljaju oni koji najavljuju blokade rada Predsjedništava za nešto sto su jasno definirani ciljevi BiH.

Špirić je, podsjećanja radi, bio u “tehničkom mandatu” od 3. oktobra 2010. pa sve do 10. februara 2012. godine, kada je izabran novi saziv Vijeća ministara BiH. U tom periodu, uz ostalo, potpisan je “Individualni partnerski akcijski plan BiH – NATO za period 2011. – 2013- godine”.

Da li se Predsjedništvo našlo u svojevrsnoj pat poziciji, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, stranke koja će na državnom nivou biti dio vladajuće koalicije, nije želio komentirati, no stav ove stranke po pitanaju NATO integracije BiH od ranije je poznat i biće i sutra potvrđen na sjednici Vijeća ministara BiH.

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa koji bi značio aktivaciju MAP-a na sutrašnoj sjednici kako nam je potvrđeno ponovo neće dobiti podršku ministara iz RS-a. Ministar sigurnosti smatra da bi Prijedlog čiji je predlagač Komisija za NATO, trebalo da bude vraćen na usaglašavanje.

Članovi Predsjedništva BiH odavno su probili rok za izbor predsjedavajućeg Vijeća. Zasjedati nije uspjela ni parlamentarna Komisija, jer nije bilo saglasnosti za imenovanje rukovodstva. Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Parlament, no neophodno je u proceduri konačnog imenovanja ministara.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.