Vijeće ministara BiH razmatralo nacrt budžeta za 2019. godinu

Vijesti 15. jan 201913:28 > 13:32
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je sve budžetske korisnike da svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nakon toga će Nacrt budžeta u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Vijeća ministara BiH kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje Predsjedništvu BiH, koji je ovlašteni predlagač.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2019. – 2021. godine.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Usvojena strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o usvajanju Strategije provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH za period 2018. – 2022. godine.

Strategija predstavlja temelj za definiranje i uspostavu cjelovitog i efikasnog sistema provođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Evropskoj uniji (EU).

Usvajanje strategije će doprinijeti ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju utemeljenog društva.

Strategijom se utvrđuju smjernice i mjere koje podrazumijevaju razvoj i unapređenje legislativnog i institucionalnog okvira u BiH te uspostavu međuinstitucionalne saradnje.

Vijeće ministara BiH usvajanjem strategije ispunjava još jednu obavezu zacrtanu Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz ranijeg izvještaja Evropske komisije za BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Za zaslužne i vrhunske sportiste 100.000 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas na sjednici Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2018. godinu, a grant u iznosu 100 hiljada KM osiguran je u budžetu Ministarstva civilnih poslova za 28 sportista.

Prema Odluci donesenoj na današnjoj sjednici, deset zaslužnih sportista koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na olimpijskim/paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu, jednokratno su nagrađeni s po 4.000 KM.

Za 14 vrhunskih sportista međunarodnog razreda (ostvarena „A“ norma ili plasman na olimpijskim i paraolimpijskim igrama) jednokratna nagrada iznosi po 3.500,00 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Istovremeno, četvorica vrhunskih sportista međunarodnog razreda, koji su ostvarili plasman za svjetsko prvenstvo, jednokratno su nagrađena sa po 2.750 KM.

Ova odluka donesena je u skladu s Pravilnikom o kategorizaciji sportista na nivou BiH koji je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH.

BiH i Turska jačaju saradnju u oblasti zaštite od prirodnih i drugih nesreća

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

Na taj način želi se unaprijediti saradnja između državnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, uključujući, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanje njihovih posljedica, obuke, proizvodnju opreme i donacije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Za provođenje tog sporazuma nadležni su Ministarstvo sigurnosti BiH i tijelo za upravljanje u vanrednim situacijama u slučajevima katastrofa u Republici Turskoj. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.