Nikšić i Kojović: BH Blok ostaje jedinstven

Vijesti 15. jan 201914:35 > 14:37
N1

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS), Nermin Nikšić i Predrag Kojović, nakon sastanka s liderom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem u Sarajevu izjavili su novinarima da BH Blok ostaje jedinstven.

Na današnjem susretu nisu donošene nikakve odluke koje bi mijenjale ranije stavove, rekao je Nikšić.

– Mi smo u potpunosti dali podršku članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću kad je riječ o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i činjenica je da stojimo iza toga da se moraju poštovati Ustav i zkoni BiH – Nikšićeve su riječi.

Dogovoreno je da na nivou delegacija triju stranaka bude održan sastanak u narednom periodu, gdje će definitivno biti utvrđeni principi kad je riječ o učešću u izvršnoj vlasti – kazao je također lider SDP-a.

– BH Blok je građanske orijenatcije, bosanskohercegovački blok, koji, i ako bude mijenjao odluke, donosit će ih u interesu građana BiH, a ne SDA, HDZ-a, SNSD-a ili bilo koje druge političke partije s etnonacionalnim prncipima – kazao je Nikšić.

Na pitanje je li na nivou Predsjedništva SDP-a razmatran eventualni razgovor sa SDA, Nikšić je kazao da su takve informacije pogrešne.

– Čvrsto smo opredijeljeni da ostajemo dio BH Bloka i samo tako možemo biti ili opozicija ili vlast – kazao je.

Lider Naše stranke Predrag Kojović želi vjerovati, kako je izjavio novinarima nakon današnjeg sastanka, da je BH Blok projekt budućnosti koji neće zanemariti interese građana a ni vlastite interese u sljedećem izbornom ciklusu. Opredjeljenje je da se odluke unutar BH bloka donose zajedno.

– Ogroman je pritisak, svjesni smo komplikovanosti situacije na federalnom i državnom nivou. Danas smo razmijenili stavove i na sljedećem dogovorenom sastanku, svjesni smo da ćemo morati donijeti neke teške odluke – Kojovićeve su riječi.

– Nisu tačne glasine da je jedna od stranaka BH Bloka svakog dana bliža SDA ili HDZ-u – ustvrdio je on i dodao da ne želi da iko podliježe medijskim i drugim insinuacijama da se BH Blok raspada.

Kojović želi vjerovati da BH Blok može zaista postati bosanskohercegovačka priča, prisutna i u Republici Srpskoj i u Hercegovini, nuđenjem potpuno nove politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.