Nelegalne diplome iz BiH, problemi i u Hrvatskoj

Vijesti 15. jan 201915:41 > 16:35
Žurnal/Ilustracija

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske potvrdilo je za N1 da je zatražilo poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija koje su te isprave izdale. Među ''sumnjivim'' diplomama, nalaze se i dvije izdate u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrđeno za N1, Ministarstvo uprave je, potaknuto učestalim zaprimanjima predstavki i pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika, pored ostalih, i tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatražilo od čelnika navedenih tijela poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija (ustanova) koje su isprave izdale te da o utvrđenom i poduzetom obavijeste Ministarstvo uprave.

Provjerom je tokom protekle dvije godine utvrđeno 25 nevjerodostojnih isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika, od kojih je 21 isprava izdana u obrazovnim institucijama Republike Hrvatske, a četiri isprave izdane su u obrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine (dvije svjedodžbe izdao je Centar usmjerenog obrazovanja Derventa te po jednu svjedodžbu JU Medicinska škola Doboj i Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Bosanski Šamac). Iz Ministarstva napominju da diplome nisu nužno morale biti izdate u tim školama, već da su mogle biti krivotvorene.

Podsjećamo, bez prisustva ijednom času, za svega sedamnaest dana, u prazničnom periodu, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu. Vrlodobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Na svoje ime i prezime.

Ekipa Žurnala je istražila priču o kupovini diploma potrebnih za prekvalifikaciju.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”.

Afera Diploma je, potom, uzrokovala svojevrsni domino efekt pa su na koncu reagovale i institucije u susjednoj Hrvatskoj. Iz državnog Tužilaštva BiH naknadno je saopćeno da osoba koja se pojavljuje na snimku nije bila prijavljena Tužilaštvu BiH.

Više detalja u Dnevniku N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.