Ramić o čišćenju snijega u KS: Postoje ulice prvog i drugog prioriteta

Vijesti 15. jan 201916:52 > 17:03
N1

Od drugog januara smo na terenu neprestano i radimo kada je u pitanju uklanjanje snijega sa saobraćajnica. Radimo u skladu sa ugovorima koje imamo potpisane sa investitorima za čišćenje ulica, kazao je za N1 Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP "Rad".

Ramić je kazao da su ugovorom definisane ulice i saobraćajnice koje se čiste, odnosno prioritet čišćenja u pitanju.

U Ilidži nismo zaduženi za trotoare, nego samo za saobraćajnice. Ugovorom je definisano koje ulice ulaze u zimsko održavanje. Određuje se dužina čišćenja, odnosno prioritet. Ulice privog prioriteta, ima ih negdje blizu 390 ulica, otprilike 290 kilometara ceste, Ulice drugog prioriteta, uvršteno je 406, tj. 183 kilometra. Te stvari bivaju rađene u trenutku dok snijeg pada. U suštini, pretežno su to stvari koje bivaju apstraktne“, kazao je Ramić i dodao:

Kada je klasifikacija tih stvari u pitanju, to vrši investitor. Isto kao što saobraćajnice nisu sve uvrštene u održavanja, nisu ni ulice, postoje prioriteti. U ovom dijelu, odnosno periodu, snijeg u kontinuitetu pada i dolazi do smrzavanja u noćnim satima. Imamo probleme kada je u pitanju čišćenje samih trotoara, postoje izdignuti dijelovi trotoara, postoje fizičke barijere ili eventualno saobraćajni znakovi“.

“Nemamo afinitet prema bilo kome, samo iznosimo ono što je potpisano”, kazao je Ramić.

Još je kazao da je u proteklom periodu nabavljeno sedam novih vozila.

U zadnje tri godine nabavljeno je sedam novih vozila koje se koriste za zimsku službu. Ono što ne možemo ručno, nastojimo da uradimo mašinski. Činjenice stoje, ukoliko snježne padavine prelaze određene visine (50-60 cm) onda se svi angažuju u firmi koji su zaduženi za te poslove. Može se angažovati i 450 ljudi“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.