SDA otvoren za razgovore sa dvije stranke iz Bh. bloka

Vijesti 15. jan 201917:39 > 18:58
Fena

Bh. blok ostaje jedinstven, poručili su lideri SDP-a i Naše stranke, nakon sastanka s liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem.

Tri stranke Bh. bloka u narednim danaima održat će sastanak na kojem će definitvno biti utvrđeni principi o eventualanom učešću u izvršnoj vlasti. Bh. blok ima historijsku ulogu, zbog čega odluka neće biti nimalo laka, poručuju.

Navode kako je na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a dio članova zatražio da se otvore pregovori sa SDA, Nermin Nikšić je odbacio.

Bh. blok polako gubi većine koje su ranije najavljivane u pojedinim kantonima. U Tuzlanskom kantonu je zajedno sa SBiH pokušao formirati vlast, no nisu podržani od SBB-a. U skupštini BPK jučer je predstavljena nova tijesna većina koju predvodi SDA, dok je većina i dalje neizvjesna i Zeničko-dobojskom kantonu zbog zahtijeva za formiranjem novog ministarstva o čemu ne postoji suglasnost.

U SDA s druge strane ostaju i dalje otvoreni za razgovore sa Bh. blokom, ili konkretnije SDP-om i DF-om. Član Predsjedništva i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović smatra kako bi široka koalicija mogla biti rješenje za državni nivo.

No, u Bh. bloku ostaju jedinstveni da samo zajedno mogu nastupiti u bilo kakvim pregovorima. O zahtjevu SNSD-a da bi se naredna sjednica državnog parlamenta trebala prologirati dok ne budu jasno potvrđene većine i mandata, kažu da je “dosta razumno to što SNSD traži”.

Lideri SDP-a i Naše stranke danas su pozdravili i stav Željka Komišća da neće podržati novog mandatara sve dok se ne obaveže na evroatlanski put BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.