Preporuka da se skrati radno vrijeme u BiH

Vijesti 15. jan 201918:06 > 19:48
N1

Obilan snijeg i niske temperature zabilježene su ovih dana u Bosni i Hercegovini. Prve velike količine snijega u Bosni i Hercegovini tijekom zime doprinijele su djelimičnom kolapsu u prometu, prekid rada tramvaja, ali i otežano kretanje pješaka. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuku poslodavcima da radnicima skrate radno vrijeme, te razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom. Ipak, postoje oni koji moraju raditi bez obzira kakve su vremenske prilike.

Promrzli trgovci na pijaci Markale, jednoj od najprometnijih u glavnom gradu. Amra Kihić već trideset godina prodaje na Markalama. Kaže kako je teško stajati na hladnoći, ali i da mora izdržati jer joj je to jedini izvor prihoda.

“Jako teško, oboli čovjek ovdje sine, hladno je, mnogo je hladno. Roba ne može da izdrži, hladno, naroda nema”, priča Kihić.

A kako bi trotoari bili prohodni za pješake, na terenu su i radnici komunalnih preduzeća.

“Nismo u mogućnosti da skraćujemo to radno vrijeme zbog posla koji jeste na terenu, ali da svakako postoji mogućnost da se produži određena pauza ili da se napravi dvokratna pauza u toku smjene to rješavaju rukovodioci”, ističe Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

Radnici Pokopa uglavnom rade pet dana u sedmici. Šefik Vatreš 40 godina radi u ovom preduzeću i kaže kako zbog pijeteta prema porodicama nastoje uvijek biti dostupni i obezbjediti sve potrebno za ukop, ali i za zaštitu svojih radnika.

“Pokop radi na humanizaciji rada radnika sve što može mašina uraditi i što ima na tržištu obezbjediti mi pokušavamo da to obezbjedimo i da zamjenimo onaj njegov fizički rad”, otkriva Vatreš.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuku poslodavcima da radnicima skrate radno vrijeme, te razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom.

“Oni koji rade na otvorenom moraju provesti posebne mjere zaštite na radu, to podrazumijeva da se umanji rizik od nastanka povrijeđivanja, da se umanji rizik od bolesti li smrti”, poručuje Ernis Imamović, pomoćnik ministra.

Hladnoća uzrokuje smanjenje mentalnih i fizičkih sposobnosti zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju pa je veći rizik od ozljede na radu. Zbog toga iz minisarstva apeluju na poslodavce da povedu računa o radnicima koji rade na otvorenom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.