Zaposlenima se obećava prosječna plaća od 1.000 KM

Vijesti 15. jan 201918:25 > 19:27
N1

Što osnovci i srednjoškolci treba da uče, da znaju, kako bi nakon završenog školovanja našli posao u zemlji, jedno je od pitanja koje je pokrenulo Ministarstvo prosvjete Republike Srpske. U saradnji sa poslovnom zajednicom i Zavodom za zapošljavanje kreću u projekat dualnog obrazovanja. Zaposlenima se obećava prosječna plaća od 1.000 KM, no da li će to biti realno, ali i dovoljno da se zadrže mladi u zemlji?

Za deset mjeseci 2018. godine samo u Sloveniju otišlo je 13.000 osoba iz Bosne i Hercegovine. Varioci, vozači, zidari najtraženija su zanimanja.

Obrazuje ih domaći sistem, koji mladima nakon srednje škole prvi posao obezbijedi u prosjeku tek u 27. godini života.

“Tek u 27. godini u prosjeku naši učenici, ili studenti zarađuju prvi dinar. Nama je stalo i zajedno sa ministarstvom podržaćemo projekat dualnog obrazovanja. Naša istraživanja govore da je naša plata od 1.000 KM ekvivalent platama od 1.000, 1.100, 1.200 eura u zemljama Evropske Unije”, kaže Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Zaposlenje u ranim dvadesetim, u privredi trebao bi da mladima obezbijedi model dualnog obrazovanja koji je uveden eksperimentalno prije dvije godine u škole u Prnjavoru, Derventi, Bijeljini i Kotor Varošu, a prvobitno za zanimanja stolar i obućar.

Učenici će u školi ubuduće učiti teoriju i dobijati ocjene, dok će na praksi sticati praktična znanja i dobijati novac. Za neka nova zanimanja zainteresovana je i Njemačka.

“Uočeno je da mi kroz naš sistem obrazovanja nismo imali alatničara, veoma važno zanimanje za sve industrijske procese. Zbog toga smo kroz ovaj projekat sa firmom Kolektor (noseći partner) to počeli, a projekat podržava njemačka Vlada i GIZ , mi ćemo obrazovati to novo zanimanje u srednjim stručnim školama u Prijedoru”, ističe Dragica Ristić, Privredna komora RS.

Di džej, frizer za pse ili bloger, moderna su zanimanja koja postoje u sistemu zapošljavanja nekih susjednih zemalja. Kod nas ne.No, kroz istraživanje tržišta, a prije definisanja upisne politike biće jasno koja su zanimanja iščezla, a šta je zanimanje budućnosti.

“Najveća potražnja je za licima koja su završila informacione tehnologije, dok profesora matematike i fizike nema na evidenciji”, otkriva Gordana Filipović, Zavod za zapošljavanje RS.

U ministarstvu obrazovanja Republike Srpske svjesni su potreba privrede za kvalifikovanom radnom snagom, ali svjesni i problema odlaska.

“Svakako smo svjesni problema odlaska u inostranstvo zbog boljih uslova, kako rada, tako života. Ali treba imati u vidu da bolji standard tamo znači i veće životne troškove. Jedna od stvari o kojima smo razgovarali i svi smo svjesni da treba da se povećaju plate u realnom sektoru”, kaže Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS.

Da li će obećanje povećanja prosječne plate na 500 evra u roku od 3-4 godine biti dovoljan razlog za ostanak, kada se zna da je samo u Sloveniji minimalac 630 evra, a prosječna neto plata 1.082 evra?

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.