Ko je ubio Davida, a ko je pokušao "državni" udar

Vijesti 15. jan 201918:55 > 20:07
N1

Davor Dragičević, Draško Stanivuković i Željko Dabić sumnjiče se da su izvršili kazneno djelo "Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske". Navodi se to izvještaju koji je MUP dostavio Okružnom javnom Tužilaštvu u Banjaluci. Oglasio se i Dragičević, sa tajne lokacije i poručio, da ga montirani procesi ne zanimaju.

Višemjesečna okupljanja na Trgu Krajine, protestne šetnje i zadržavanja ispred Narodne skupštine, Palate Republike, zgrade javnog servisa, gradske uprave, pozivi za smjenu ministra unutrašnjih poslova, tužilaca, direktora Instituta za sudsku medicinu, bili su način da se izvrši pritisak na nadležne da rasvijetle kako je smrtno stradao David Dragičević, stav je grupe Pravda za Davida.

Za policiju sumnja da je izvršeno krivično djelo “Poziv na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske”.

Uslijedio je brzo odgovora Davora Dragičevića sa nepoznate lokacije.

“Ubice su uzele zakon, ustav, institucije, MUP, tužilaštvo u svoje krvave ruke. Istinu znam, treba mi pravda. Ni ja, ni Grupa Pravda za Davida nećemo odustati od borbe do kraja. Njihovi montirani procesi me ne zanimaju”, poručuje Dragičević.

To je udar na demokartiju i zabrana iznošenja stavova i mišljenja, smatra narodni poslanik Draško Stanivuković.

“Njihova želja je da mene i pojedine druge aktiviste stave u zatvor minimalno godinu dana što znači nemogućnost kandidovanja na izborima, nemogućnost obavljanja funkcije narodnog poslanika koju trenutno imam. Dakle ovo je jedan politički montiran proces”, smatra Stanivuković.

Dok jedan dio javnosti postavlja pitanje ko je ubio Davida, drugi pita ko je pokušao državni udar.

“On je na onom prvom velikom mitingu pozdravio goste iz Srbije i goste iz Skoplja. Kome bi to iz Skoplja bilo interesantno da dođe u Banjaluku na miting povodom tragičnog događaja nego onima koji su učestvovali u svrgavanju Gruevskog, operativcima organizacije Kanvas iz Beograda za koje znamo čija su filijala. I ona otporaška pesnica je odmah promivisana”, tvrdi Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Ukoliko se dokaže da su policijske sumnje istinite slijede višegodišnje kazne zatvora.

U Krivičnom zakonu u članu 278 navodi se da onaj ko silom pokuša da promjeni ustavno uređenje Republike Srpske može biti kažnjen kaznom zatvora i do 12 godina. Dok u članu 294 se navodi da onaj ko podstiče ili poziva da se silom promjeni ustavno uređenje ili svrgnu najviši predstavnici vlasti može biti kažnjen od jedne do osam godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.