Iz Londona za N1: Odigrano prvo poluvrijeme teatra apsurda, danas nastavak

Vijesti 16. jan 201907:26 > 07:27
Reuters

Britanski parlament u utorak navečer odbio je podržati sporazum o Brexitu premijerke Therese May s 432 glasa protiv. Za sporazum bila su 202 zastupnika. U najvećem porazu koji je jedna britanska vlada preživjela još od 1920-ih, britanski parlament je odbio prijedlog dogovora o Brexitu koji je predložila Vlade Therese May. Novinar Vedad Spahović uživo iz Londona komentarisao je aktuelni razvoj situacije o Brexitu.

Spahović kaže da se sinoć desilo očekivano i da je odigrano tek prvo poluvrijeme.

“Odigrano je prvo poluvrijeme ovog teatra apsurda u Velikoj Britaniji. Danas se nastavlja cijeli taj cirkus jer je lider opozicije Jeremy Corbyn povukao potez da se izglasa nepovjerenje Vladi Therese May. Veoma su male šanse. Historijski poraz May o Brexitu koji se nikada u historiji nije desio sa 230 glasova razlike je jedna stvar, druga stvar je da će se danas ujedini protiv opasnosti koja se zove Jeremy Corbyn”, poručio je naš sagovorik.

Kako je kazao, mnogim komentatorima i medijima apsolutno nije jasno šta Velika Britanija može postići sa EU u budućnsoti.

“Ovaj dogovor koji je Theresa May imala sa EU prema mišljenju mnogih je bio jedini mogući. U Velikoj Britaniji vjeruju da još postoji niz načina da se urade ustupci, naročito kada je u pitanju granica u Sjevernoj Irskoj koja ustvari ostavlja Veliku Britaniju u jedinstvenom tržištu i carinskoj zoni”, naveo je Spahović.

Lider opozicije Jeremy Corbyn traži nove izbore, a novi referendum mnogi smatraju kao poništavanje volje građana.

“Koliko vidim, male su šanse za novi referendum. Vidjet ćemo kako će teći, rok je veoma kratak, 29. mart je datum izlaska VB iz EU. Najvažnija stvar koju treba reći je velika podjela naroda u VB što se nije odavno desilo. Čitam u jutrošnjoj štampi da se funta stabilizovala, ekonomija je u redu, međutim sve ovo može da ima nesagledive posljedice za VB. Sve je moguće, a šta će se desiti niko ne može da predvidi. Danas se glasa o prijedlogu da padne vlada, a da li će tako biti, sumnjam. May djeluje kao kameleon, nakon ovakve razlike u glasanju, bilo je očekivano i normalno da sama podnese ostavku. Ovo je historijski poraz jedne vlade uopće”, poručio je Spahović.

Kako je naveo, građani su podijeljeni, a to se sinoć osjetilo ispred Parlamenta.

“Podjele postoje, to niko ne može da osporava. VB je peta ekonomija svijeta i ovo je velika proba za EU. EU će sigurno stajati na čvrstim temeljima kako bi onemogućila da se slični procesi dešavaju brzo i lako sa drugima. Opcija no deal postoji na obje strane”, naveo je Spahović.

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu golemom većinom. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika. Takva razlika u glasovima rezultirala je dodatnom političkom neizvjesnošću koja bi mogla voditi i u izlazak Velike Britanije iz EU-a bez ikakvog sporazuma, a nije isključeno ni povlačenje referendumske odluke o Brexitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.