Podžić za N1: Pitanje NATO-a je pitanje države, a ne entiteta

Vijesti 16. jan 201908:57 > 09:12
N1

Vijeće ministara BiH skinulo je, po drugi put sa dnevnog reda godišnji nacionalni program BiH 2018.-2019. godina. Ovo predstavlja posljednji formalni korak bh. vlasti za upućivanje zahtjeva za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

O pitanju članstva u NATO-u i političkim ucjenama koje se vežu za ovo pitanje za N1 govorio je Sifet Podžić koji je obnašao funkciju predsjednika komisije za odbranu i sigurnost BiH pri državnom parlamentu u proteklom mandatu.

Prvo da se javno zahvalim pripadnicim OS BiH što su dakle jedina organizacija koja je u ovom četverogodišnjem mandatu uspjela održati u fokusu pitanje članstva BiH u NATO-u. To su ljudi koji su kroz učešće u NATO vježbama, misije i obuku pokazali da imamo kapaciteta da budemo punpravna članica NATO-a, govorim o ljudima koji nose uniformu. Pored svih, vrlo skromnih primanja, skromne opremljenosti, podrške MO, uspjeli su održati ovo u fokusu tako da smo mi petog decembra dobili poziv, na moje iznenađenje, za aktiviranje MAP-a. Mislio sam da će NATO savez biti strožiji po pitanju knjiženja vojne imovine i bilo je tu insistiranja da se taj uslov ispuni. Na svu sreću, i sam sam lobirao da se taj uslov gurne u stranu odnosno pusti da teče, prihvaćen je i to je jako dobro“, kazao je Podžić.

Poručio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim odlukama i stavovima ubrzao “pristupanje BiH NATO savezu”.

Mnogo značajnije je pismo koje je gospodin Pompeo uputio Predsjedništvu BiH da se što prije pošalje prvi godišnji plan za aktiviranje MAP-a. Tvrdim da ova iracionalna politika iz Banjaluke i što trenutno gospodin Dodik provodi jednu neodgovornu politiku.. Vidite, mislim da je takvim stavom Dodik napravio dobru stvar i ubrzao pristupanje BiH NATO savezu. Što se tiče vojno-strategijskih odnosa mislim da je pitanje Balkana završeno devedesetih godina, konkretnije 99’ godine intervencijom na Kosovu. 2007. kada su Rumunija i Bugarska postale punopravne članice NATO saveza, to je bilo jasno. Bilo je tu i interesa Zapada, odnosno SAD-a, pošto se ukazala prilika. Sve ovo što se sada dešava na prostoru Zapadnog Balkana je pitanje potkusurivanja odnosa i završetak preslagivanja situacije na Kavkazu“, kaže Podžić i dodaje:

“Itekako je i gospodin Dodik i rukovodstvo RS svjesni da su i BiH i Srbija u interesu Zapada, da je to završeno i dogovoreno. Imamo niz primjera koji to dokazuju. Niko ne bi pravo toliku bazu NATO-a da to nije završeno”.

Podžić je još kazao da pitanje NATO integracije nije pitanje entiteta.

Moramo biti svjesni da pitanje NATO integracija nisu pitanje entiteta nego pitanje države, i tada se provodi referendum na nivou države, a nikako na nivou RS. Ima ovdje jedna opasnost koja je po meni ovih dana poprilično izražena, a to je da članovi ove komisije za NATO integracije se nisu odazvali na sastanak na poziv predsjednice RS. Ne mogu članovi Komisije, ja znam te ljude, koji su zaposleni u državnoj službi ne mogu izvršavati pozive od nižih organa i mora se reagovati. Ja da se pitam dobili bi rješenja da nisu zaposleni u državnoj službi. To je trebao napraviti svaki ministar čiji je pomoćnik član te komisije, to je jako bitan zadatak. Moraju se izvršavati svoje redovne obaveze. Mislim da je i gospodin Zvizdić trebao reagovati“, ističe Podžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.