Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića i ostalih za ubistvo generala Šantića

Vijesti 16. jan 201913:21 > 13:44
Youtube

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog Tužilaštva USK podignutu protiv Hamdije Abdića, Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Keranovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo generala Vlade Šantića, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kako stoji na stranici Kantonalnog Tužilaštva USK, optužnica je potvrđena 15. maja prošle godine. 

“Kantonalno tužilaštvo USK je dana 16.05.2018. godine objavilo informaciju da je optužnica na koju se referišete potvrđena dan ranije (15.05.2018. godine). Radi se o zvaničnim podacima, od tada dostupnim svim medijima. Sve ostale izjave i informacije koje su plasirane u javnost Kantonalno tužilaštvo USK neće komentarisati”, kazala je Marjanović za N1.

Screenshot

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu “Sedra”.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.