Plenković: HDZ BiH nije nikakva poslovna jedinica HDZ-a

Vijesti 16. jan 201915:12 > 15:21
N1

Andrej Plenković, premijer Hrvatske je opet komentarisao prisustvo Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i njegovog stranačkog kolege, Vjekoslava Bevande na svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Plenković je tokom rasprave u Saboru Hrvatske ponovoio da je to odluka bosanskohercegovačke Hrvatske demokratske zajednice i njenog predsjednika, Čovića. 

“To nije bio prvi put da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine bio u Banjoj Luci toga dana, stojim iza onoga što sam rekao, da su takve odluke i odabiri, politički odabiri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i njenog predsjednika, bez konzultacija, bez uputa sa ‘centralom u odnosu na poslovnu jednicu u Mostaru'”, izjavio je premijer u Aktuelnom prijepodnevu, komentirajući pitanje Predraga Matića, sabornika Socijaldemokratske partije o Čoviću kao “voditelju Hrvatske demokratske zajednice poslovne jedinice broj 1” u Mostaru.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine nije nikakva poslovna jedinica Hrvatske demokratske zajednice, uzvratio mu je premijer Hrvatske.

Matić pak ističe da Čović od gubitka izbora “srlja iz gafa u gaf”, posljednji je odlazak u Banja Luku.

“Širok osmjeh, zlatan zub iz prvog reda neustavne proslave, samo da bi se napakostilo Željku Komšiću”, ustvrdio je zastupnik kojeg je zanimalo mišljenje Plenkovića o Čovićevim postupcima te poruka majkama i djeci poginulih i nestalih u Bosanskoj Posavini u kojoj je, kaže, poginulo preko tri hiljade ljudi.

Matić je poručio i kako je u cijeloj priči, “Pedro” ispao ambasador Del Vecchio kojemu je, dodao je, možda presudilo što je bio član Socijaldemokratska partije Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.