Zvizdić: Nisam svojom voljom predsjedavajući i član Kolegija

Vijesti 16. jan 201916:12 > 16:13
N1

Nisam svojom voljom u mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i član Kolegija, tako je to odredio i omogućio Izborni zakon i svi drugi zakoni, kazao je u srijedu predsjedavajući VM-a BiH, Denis Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako jedva čeka imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara morati…

“Ja bih svim bosanskim pravoslavcima čestitao Božić i Novu godinu sa željom da prođe ova godina u miru i sreći. Moram vam reći da mi u Vijeću ministara s nestrpljenjem očekujemo imenovanje mandatara VM BiH kao i novo Vijeće ministara kako bi im mogli predati svoje dužnosti. Od novog Vijeća ministara očekujemo da nastave raditi na strateškim prioritetima. Kada govorimo o aktivaciji MAP-a moram naglasiti da to nije proizvoljna volja jedne osobe ili bilo koje političke partije nego je to bazirano na odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zakonu i strategiji vanjske politike BiH koja je usvojena prije osam mjeseci koja je precizirala dva ključna stuba, NATO i EU integracije. Što se tiče imenovanja mandatara to je na članovima državnog Predsjedništva”, naglasio je Zvizdić.

Dodao je kako evropski put i NATO put svake države imaju svoje zasebne procedure, ali da su oni u “potpunosti isprepleteni”.

“Nisu sve članice Evropske unije i članice NATO saveza, ali je predominantan broj članica EU koje su u NATO-u. Govorimo o povezanim procesima koji ne mogu biti razdvojeni. Nalazimo se u završnoj fazi priprema odgovora na dodatna pitanja. Očekujem do kraja januara da ćemo biti spremni da pošaljemo odgovore na dodatna pitanja ka Briselu, pod uslovom da ne bude daljih blokada”, poručio je predsjedavajući VM-a BiH.

Prokomentarisao je i jučerašnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je za Zvizdića kazao “onaj” predsjedavajući Vijeća ministara.

“Sad bih ja trebao pitati kako se zove predsjedavajući Predsjedništva, kako mu je ime, pa vi kažete Dodik, a ja ‘a Dodik, aha’. To su male političke šale. Ja nisma svojom voljom u mandatu predsjedavajućeg VM-a i član Kolegija (Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH), tako je to odredio i omogućio Izborni zakon i svi drugi zakoni. Što se mene tiče ja bih želio da novi predsjedavajući Vijeća ministara što prije stupi na dužnost, ali ovo nije ni nova niti specifična situacija. Istu situaciju smo imali 2010. sa Špirićem. Mi čekamo da nam Predsjedništvo dostavi ime novog mandatara”, zaključio je Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.