Džaferović za N1: Nemam poruku za Putina

Vijesti 16. jan 201916:13 > 16:13
AFP

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, kazao je danas za N1 da je odlazak Milorada Dodika u Beograd gdje će u zvaničnu posjetu sutra stići ruski predsjednik Vladimir Putin - privatni čin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Dodao je da nema nikakvu poruku za ruskog predsjednika.

On je dodao da je sutrašnji sastanak u Beogradu stvar dvije države – Srbije i Rusije te da Bosna i Hercegovina ne treba biti tema takvog susreta.

Radi se o bilateralnim odnosima između Ruske Federacije i Republike Srbije, Bosna i Hercegovna ne treba biti tema tih sastanaka. BiH je suvrerena i ima svoju politiku, svoja vanjskopolitička opredjeljenja. Naša vanjskopolitička opredjeljenja su članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu i to su odluke koje su donijele institucije Bosne i Hercegovine i svako onaj ko želi imati dobre odnose s BiH treba da poštuje naša opredjeljenja. Bosna i Hercegovina ima interes da ima dobre bilateralne odnose s Ruskom Federacijom”, rekao je Džaferović za N1.

Prema njegovim riječima, odlazak Milorada Dodika sutra u srbijansku prijestolnicu je njegov privatni čin.

Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije države, Srbije i Rusije, Bosna i Hercegovina nema s tim ništa. Ukoliko želimo, a ja evo kažem da želim, da gradim odnose s Ruskom Federacijom, onda to treba da radimo iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Odlazak gospodina Dodika na taj sastanak je njegov privatan čin, on ne održava uopće politiku Bosne i Hercegovine niti bilo šta da uradi može održavati stavove Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Podsjećamo, ruska delegacija na čelu s predsjednikom ove države Vladimirom Putinom, sutra dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.