Hrizostom: Najveća greška koju smo skupo platili

Vijesti 16. jan 201916:34 > 16:35
N1

Krajnje je vrijeme da se suočimo sa našom objektivnom stvarnošću, kako društvenom, tako isto i sa duhovnom, ali posebno demografskom, a u kontekstu teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Sve su one posljedice nezdravih i neadekvatnih odnosa vlasti prema svojim građanima i narodima, poručio je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom na božićno-novogodišnjem prijemu koji je priredio u Sarajevu.

Uspješnu i Bogom blagoslovljenu novu 2019. godinu poželio je visokim zvanicama, predstavnicima Islamske zajednice, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice – Huseinu ef. Kavazoviću, biskupu Peri Sudaru, Jakobu Finciju, zatim apostolskom nunciju u BiH Luigi Pezzutu, te predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, zatim međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH te akademske zajednice.

Istakao je u svom obraćanju da je vrijeme Božića i Nove godine veliki blagoslov Božiji za svakoga, te da u ovom vremenu duhovne radosti, treba započeti nešto novo, “a to je ono što nam anđeli poručiše u noći rođenja Isusa Hrista u Vitlejemskoj pećini, a to je da stvaramo mir i dobru volju među ljudima“.

Sabrani uime mira i dobre volje, on je pozvao sve da zajedno i sa svim razlikama rade na tom uzvišenom i Božanskom projektu, jer, kako je kazao, nema značajnijeg, niti potrebnijeg projekta u BiH od projekta mira i dobre volje.

“Samo mir i dobra volja među ljudima, a primarno među našim narodima, promijeniće trenutačno ne baš lijepu sliku naše teške i mučne situacije”, istakao je mitropolit Hrizostom.

Dodao je da se crkve – Pravoslavna i Rimokatolička, te historijski utemeljene religije u BiH po prirodi svojih doktrinarnih učenja stavljaju u službu ovog projekta, te izrazio nadu da predstavnici Rimokatoličke crkve te Islamske i Jevrejske zajednice dijele isto mišljenje.

Pozvao je sve odgovorne u BiH da zajedno rade na promjeni situacije u BiH, te da će biti veoma razočarani i obeshrabreni ako projekt ne dobije konkretnu i pozitivnu reakciju i odjek od društveno odgovornih struktura, prije svega, političkih, a potom i državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih.

Hrizostom je apelirao na sve da prošlost ostave istoriji i da se osvrnu boljoj sadašnjosti i srećnijoj budućnosti te da sve učine “da ova država bude zemlja sreće i zadovoljstva svih njenih građana i naroda“.

“Čuvajmo svoja i dostojanstva drugih. To je garancija svakog zdravog društva, svake zajednice. Vratimo svakome njegov identitet, njegovo pravo, dostojanstvo i slobodu da bude ono što jeste po svojoj prirodi, po svom duhovnom i nacionalnom biću”, naglasio je Hrizostom.

U kontekstu rečenog, posebno je apelirao da se ne izdvajaju pojedinci i grupe iz njihovih narodnih i duhovnih identiteta jer je to bila “najveća greška u našoj nedavnoj prošlosti koju smo skupo platili”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.