Najava pooštravanja sankcija za one koji ne poštuju odluke organa RS-a

Vijesti 16. jan 201917:39 > 19:32
N1

Slučaj Dragičević koji potresa Banjaluku dobija nove dimenzije nakon izvještaja policije protiv tri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja bh. entiteta Republika Srpska. Osumnjičeni za takozvanu aferu “državni udar” su Davor Dragičević, koji je u bjekstvu, mladi opozicionar Draško Stanivuković, te član Pravde za Davida, Željko Dabić.

Sa Trga Krajine odaslati su pozivi na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, izvršeni su napadi na policiju, javni servis, a izrečene su i prijetnje izabranim zvaničnicima Republike Srpske, obrazlaže policija podnošenje izvještaja protiv Davora Dragičevića, Draška Stanivukovića i Željka Dabića.

Sve je progon političkih neistomišljenika smatra opozicija. Ako Tužilaštvo bude postupalo u takozvanoj aferi “državni udar” biće to neviđeni blam, kažu u SDS-u.

“Ako postupimo po ovim prijavama to će biti krajnji blam i kompromitacija tužilaštva RS, koje bi se tako stavilo na stranu politike. Doći ćemo u situaciju da se sudi ljudima za verbalni delikt, a oni koji su pokrali RS su zaštićeni kao endemske vrste”, kaže Miladin Stanić, poslanik SDS u NSRS.

U PDP-u objašnjavaju da je državni udar nasilna smjena vlasti u kojoj učestvuju vojska, ili policija, a ne, kako kažu, mirna i dostojanstvena šetnja i stajanje pred otvorenim vratima RTRS-a. Optužbe odbacuju kao neosnovane insinuacije i konstrukcije.

“Pitamo da li se ovakvim izvještajem MUP-a krše i zabranjuju prava i slobode zagarantovane Ustavom? Podsjećamo da se jedina nasilna smjena vlasti u Republici Srpskoj desila se 1997. godine, a sigurni smo da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač to itekako pamti”, navode u PDP-u.

S druge strane, Grad Banjaluka je zbog protestnih šetnji Pravde za Davida i svih dešavanja nakon, otkazao novogodišnje koncerte. Gradonačelnik Igor Radojičić i danas ponavlja da neće odustati od podnošenja tužbi za nadoknadu štete protiv organizatora. U međuvremenu, iz Vlade RS najavljuju izmjene Krivičnog zakonika kojima bi se pooštrile sankcije zbog nepoštovanja odluka i organa Republike Srpske.

“Da, ja znam za tu inicijativu, još nemam mogući materijal zakona, ali to je jedina informacija koju mogu da dam”, otkriva Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Predviđene izmjene trebale bi na dnevni red u prvom skupštinskom kvartalu. Ranije je najavljeno da će se pod sankcijama naći čak i izabrani predstavnici Republike Srpske koji u državnim institucijama ne budu poštovali entitetske odluke. Pooštriti bi se mogle i zatvorske kazne za fizička osobe koja ne poštuju službene osobe, poput policijskih.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.