Direktor UCZRS: Intervencija FCUZ-a u Srebrenici – politika umješala prste

Vijesti 16. jan 201917:57 > 18:07
FUCZ

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed izjavio je da je Uprava proteklih dana kontinuirano obavještavana o situaciji sa snježnim padavinama na području Srebrenice, da nije bilo zahtjeva za dodatnom pomoći, te da izjave iz Federalne uprave civilne zaštite ukazuju na to da je "politika učinila svoje u ovom slučaju".

“Sve je ukazivalo da je stanje normalno i bio sam zaprepašten kada sam čuo na televijiziji izjavu direktora Federalne uprave civilne zaštite /Fahrudina/ Solaka da su 20 dana određena sela odsječena od ostataka opštine, da ima veliki broj starih lica i djece i onih kojima je potrebna ljekarska pomoć”, rekao je Međed novinarima.

Međed tvrdi da je Solak na ovaj način prekršio sporazum o saradnji između Federalna uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite, koji su potpisale dvije vlade.

“To ne vodi dobru ni za BiH, ni za naše građane, koji ne bi trebalo da budu opterećeni time ko će doći da im pomogne”, zaključio je Međed.

Međed je naveo da su sve inforamcije koje su dobijali iz opštine Srebrenica ukazivale, što im je potvrdio i načelnik opštine Srebrenica, da im ne trebaju dodatna sredstava i da je, uglavnom, većina puteva prohodna.

On je dodao da je i sekretar mjesne zajednice Luke podnosio izvještaj šefu Civilne zaštite opštine Srebrenica u kojem je naveo da je stanje uredno i da nema potrebe za dodatnim angažovanjem.

Timovi Federalne uprave Civilne zaštite krenuli su jučer ka Srebrenici kako bi pomogli mještanima naselja Luka i Krušev Do koja su više od 20 dana odsječena zbog snježnih padavina.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.