Duraković za N1: Srbija i Hrvatska nisu odustale od BiH kao ratnog plijena

Vijesti 17. jan 201909:14 > 09:20
N1

Esad Duraković, akademik u razgovoru za N1 je istakao najznačajnije probleme u Bosni Hercegovini. Osvrnuo se i na stanje muslimanskog svijeta.

Srbiju i Hrvatsku, te Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine je ocijenio kao najznačajnijiom problemima u Bosni i Hercegovini.

“Ključni izvori problema u Bosni i Hercegovini su naši susjedi – Srbija i Hrvatska koje nisu odustale od Bosne i Hercegovine kao ratnog plijena. Vučić, Plenković i Čović verbaliziraju mir i u tome im nije ravan ni Gandhi. Unutrašnji faktori, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata su predani izvođači agresijskih radova Srbije i Hrvatske. Kada bi NATO i Evropska unija zaprijetili da ostave Bosnu i Hercegovinu na miru, njihovi izvođači radovi bi nestali sa političke scene”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Osim navedenog, Duraković je nedostatak patriotskih snaga i neadekvatan rad pravosuđa istakao kao problemima u zemlji.

Komentarisao je i stanje u islamskom odnosno muslimanskom svijetu, posebno na Bliskom istoku. Kako je kazao za N1, ne može se govoriti o islamskom, već isključivo muslimanskom svijetu. Smatra da je jedan od ključnih problema ovog dijela svijeta nepostojanje ummeta ili potpunog zajedništva među muslimanima, što za posljedicu ima sukobe između pripadnika ove vjerske zajednice. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.