Optužbe između Konakovića i SDA

Vijesti 17. jan 201910:48 > 10:59
N1

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde, kazao je da SDA napustio na vrhuncu svog političkog statusa, navodeći da je otkrio kriminal i da su od njega tražili da zaštiti lopove koje su unaprijedili. Iz Kantonalnog odbora SDA su odmah odgovorili.

“U ovim napadima su baš brutalni, vrijeđaju čast, ugled, porodicu, rahmetli roditelje, moj hadž, vjeru. Sad su kreirali laži da je neko potisnuo bosanski jezik, da sam rahmetli predsjednika (Aliju Izetbegovića) optužio za etničko čišćenje i otvorili novu seriju napada. Internetom kruži slika na kojoj me porede sa četničkim vojvodom. Ovo je površina.  Iza toga se dešavaju konstatni pritisci kroz tužilastva, sigurnosne agencije. Prekopava se svaki sekund mog zivota i djelovanja”, poručio je Konaković.

Kako je naveo, bivšu stranku (SDA) napustio je na vrhuncu svog političkog statusa.

“Otkrio sam kriminal, tražili su da zaštitim lopove. Te su lopove unaprijedili. Učili su me da je najbitnije da je nama unutra dobro i da to čuvamo, stranka te čuva, postavlja, čuva ti leđa. Nikad nisam generalizirao, i danas tvrdim da je najveći broj ljudi u toj stranci časno i pošteno”, poručio je Konaković.

Uslijedila je reakcija iz KO SDA u kojoj navode da “izjave u medijima i napisi na društvenim mrežama Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, ne bi zavređivali pažnju Stranke demokratske akcije da Konaković bezočno, po ko zna koji put, očajnički ne pokušava obmanuti javnost”.

“Konaković optužuje SDA da je ‘djecu iz Konjević Polja izbacila iz Budžeta Kantona Sarajevo’ i da će ih njegova ‘šestorka’ vratiti jer se oni brinu o povratnicima. Prava je istina, koju Konaković svjesno prikriva, da je nastava povratničke djece u Konjević Polju u periodu od 2014. do 2018. finansirana sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i sredstvima Ministarstva za obrazovanje FBiH, koje vode ministri iz SDA, u ukupnom iznosu od 1.129.450 KM za navedeni petogodišnji period, a Kanton je za ovaj projekat samo prebacivao novac na osnovu potpisanog sporazuma. Dakle nikada, ni u vrijeme kada je Konaković bio SDA premijer, u Budžetu Kantona Sarajevo nije postojala budžetska pozicija za ovu namjenu. Laž je očigledna, pa i ako je od Konakovića previše je”, navode iz SDA:

“Također, ne navodeći nijedan argument Konaković tvrdi kako je SDA svojom politikom doprinijela etničkom čišćenju Sarajeva. Zato ga pozivamo da odgovori javnosti da li je i on i na koji način učestvovao u tom etničkom čišćenju jer je bio istaknuti funkcioner SDA, koja mu je u proteklih osam godina povjerila ulogu šefa stranačkog kluba u Skupštini, a nakon toga i najodgovorniju – funkciju premijera Kantona Sarajevo”, poručuju iz SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.