Šarović: Kosovska delegacija dolazi na pregovore u Sarajevo

Vijesti 17. jan 201912:10 > 12:16
N1

Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine, danas je komentarisao mogućnost da Kosovo ukine takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, nema informaciju ili najavu o ukidanju taksi. Istakao je da će predstavnici Kosova doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Šarović je naglasio da će tim eskperata iz Prištine u Sarajevo doći 24. januara kako bi se razgovaralo o ovom pitanju dodavši:

“Očekujem najbolje. U prilog nam ide i stav Sjedinjenih Američkih Država”.

Očekuje da će Kosovo na tim razgovorima predstavljati tri osobe. Prema njegovim riječima, razgovarao je sa Rasimom Ljajićem, srbijasnkim ministrom trgovine, koji ga je informisao da nema informaciju o mogućem ukidanju taksi.

Potom je komentarisao formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

“Mi mislimo da Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka nisu prepreka formiranju Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Ne miješamo se, ne stavljamo prepreke, ne činimo bilo šta drugo čime bi stranke koje su osvojile najveći broj mandata mogle da formiraju Savjet ministara. Što se nas tiče neka formiraju Savjet ministara sutra”, poručio je Šarović.

Dodao je da se Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji je tražio ostavke ministara iz Republike Srpske, ne tiče da li oni, Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa ministri idu nekome na ruku, te dodao da su oni u Vijeću ministara u skladu sa Zakonom. Na koncu Šarović je poručio da ih se pusti na miru. 

“Mi ćemo još jednom da razmislimo, ukoliko vidimo da je ovaj proces besmislen i sa nema riješena za ova pitanja koja se tiču formiranja vlasti možda ćemo se morati, kažem samo možda, razmislićemo da se u nekoj fazi i mi uključimo po ovom pitanju”, zaključio je Šarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.