Arnaut: Moj zahtjev odbili, a odobrili Krišto koja ne govori strane jezike

Vijesti 17. jan 201913:23 > 13:25
N1

Damir Arnautm reagovao je na odluke Kolegija Predstavničkog doma na sjednici održanoj 16.01.2019. godine.

On je kazao kako je Kolegij SDA-HDZ-SNSD je odbio izdati saglasnost za njegovo učešće na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), iako je na dnevnom redu tog zasjedanja Izvještaj o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, čiji je on zvanični Izvjestilac.

“Nacrt mog Izvještaja je jednoglasno usvojen u decembru, a isti treba biti razmatran na plenarnoj sjednici PSVE u Strasbourgu 25.01.2019. godine. Ovo je tek treći Izvještaj u PSVE čiji je Izvjestilac neko iz Bosne i Hercegovine, a Kolegij je ovim potezom nanio nemjerljivu štetu ugledu naše zemlje jer je nepojavljivanje Izvjestioca prilikom usvajanja Izvještaja na plenarnoj sesiji gotovo bez presedana u praksi PSVE”, navodi u saopštenju.

Istovremeno, Kolegij je dao saglasnost za učešće Borjane Krišto na samitu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Strasbourgu u februaru, te na sastanku Komisije o statusu žena u New Yorku u martu ove godine.

“Uzimajući u obzir da se gđa. Krišto ne služi engleskim, francuskim niti bilo kojim drugim stranim jezikom, nejasna je korist od sudjelovanja na navedenim susretima, a putni i drugi troškovi prevodioca bilo kakvu korist dodatno umanjuju. Šta više, Bosna i Hercegovina je redovno jedina na ovakvim i sličnim skupovima čiji se visoki zvaničnici koriste uslugama prevodioca, što dodatno narušava ugled naše zemlje”, poručio je Arnaut.

Arnaut apeluje na Sekretara službi PS BiH, koji je nedavno pokrenuo reviziju diploma svih uposlenih, da također otvori pitanja opravdanosti učešća na međunarodnim skupovima bilo kojeg člana PS BiH koji nije u stanju služiti se jednim od zvaničnih jezika UN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.