Kosovski analitičar: Kako izgleda, takse broje posljednje dane

N1

Tri predstavnika Vlade Kosova i direktora CEFTA-e ugostiće Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Ministar Mirko Šarović poručio je kako će Bosna i Hercegovina zahtjevati da se takse u potpunosti ukinu.

“U prilog nam ide naravno pozicija SAD koja je objavljena prije kratkog vremena. Nadam se da i ona može doprinijeti konačnom riješenju ovog problema ili da taj stav SAD rezultira jednostranim ukidanjem sankcija od strane Kosova”, naveo je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kosovo ne može da odbije zahtjev SAD poručio je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Pacoli je u izjavi za kosovske medije kazao da će o tome da razgovara sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem.

“Kosovo ne može izdržati nikakav pritisak od strane američke Vlade, ako tog pritiska ima. Ako bude taj pritisak stvaran, kao što izgleda da je ovih dana, ta taksa broji posljednje dane”, zaključio je Fisnik Haljimi, analitičar sa Kosova.

Iako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponavljao da će do ukidanja taksi neće doći dok se ne postigne dogovor o priznanju, zainteresovane strane očekuju moguću promjenu stava.

“Razgovarao sam i sa kolegom u Vladi Srbije ministrom Ljajićem, tako da ni strana Srbije nema bilo kakve informacije po tom pitanju”, kazao je Šarović.

Samo u prošloj godini BiH je na Kosovo izvezla devet puta više nego što je uvezla robe. Izvoz je dosegao blizu 114 miliona, a uvoze tek nešto više od 15. Najviše se izvozilo gvožđa i čelika, proizvoda mesa i ribe, te mlijeka i mliječnih proizvoda. Uvozili smo sirovu kožu, proizvode od gvožđa i čelika, pića, alkohole i sirće.

“Obzirom da možemo pretpostaviti da su korištene zalihe tih proizvoda posebno u metalnom sektoru. Pretpostavka da su korištene zalihe vjerovatno bi ukidanjem ovih sankcija, odnosno taksi bile malo veće narudžbe i da bi ove kratkoročne poslijedice bile prepolovljene”, istakao je Nemanja Vasić, predsjednik STK BiH.

Od 21. novembra kada je uvedena taksa na Kosovo. prema podacima UIO iz BiH, na Kosovo je otpremljeno robe u vrijednosti od tri miliona i 259 hiljada KM. U istom periodu sa Kosova uvezli smo robu vrijednu milion i 549 hiljada.

“Ukoliko se ne bi ukinule ove sankcije poslijedice bi bile katastrofalne, jer bi BiH izgubila jedno rastuće tržište”, podsjetio je Vasić.

Bosna i Hercegovina ima saradnju sa šest zemalja u okviru CEFTA sporazuma. Posljednji sporazum je potpisan privremeno 2006. sa privremenom upravom na Kosovu, UNMIK-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.