Humanost o kojoj priča region: Bili su promrzli, blatnjavi, gladni i uplašeni

Vijesti 17. jan 201916:55 > 20:53
N1

Migrantska kriza pogodila je našu zemlju i stalno nam stižu tužne priče o ljudskim sudbinama, ali i nadahnjujuće priče o humanim ljudima. Jedna takva je priča, Dragoslava Šinika iz Gradiške, koji je za vrijeme novogodišnjih praznika otkrio grupu migranata iz Bagdada sa malom djecom, koji su mu provalili u vikendicu. Bili su promrzli, blatnjavi, gladni i uplašeni. Dragoslav je pokazao humanost o kojoj priča region.

Uoči Nove godine, Dragoslav je stigao do svoje vikendice, drvene sojenice u selu Gašnica, kod Gradiške. Obilazio ju je češće, jer je prethodnih dana u nju provaljeno. ukraden mu je i čamac kojim se prevozio i pecao na rijeci Savi, na granici sa Hrvatskom.

Šokirao se kada je ispred kuće ugledao djevojčicu, gotovo identičnu njegovoj kćerci Sari.

“To dijete je bilo identično moje dijete, sama pojava otkud to dijete tu, a prije pola sata sam ga ostavio kod kuće, krenula me je neka jeza.

Krenuo sam za njom, tu neku sliku nikada neću zaboraviti, pun objekat, naknadno sam saznao da ih ima 23, šestoro izuzetno male djece, beba od 9-10 mjeseci. Svi su me gledali sa strahom, šta ću ja sada uraditi. Vidio sam da im je zima da im je hladno. Pomogao sam im da nalože vatru, da se ogriju, presvuku, svojim vozilom sam otišao do benzinske pumpe, kupio kontingent hrane, mlijeka, hljeba. Stalno mi je bila slika te curice, te ostale djece pred očima”, kazao je Dragoslav. 

Saznao je da su iz Bagdada, a u Gradišku su stigli iz Sarajeva, taksijem koji su platili oko 500 eura.

Tu noć su mnogi slavili dolazak 2019. godine, no Dragoslav je bio budan. Mučile su ga slike promrzle djece, posebno jedna.

“Pozdravili smo se, rekao sam im samo nek vam je dragi Bog u pomoći, gdje god želite da stignete nek su vam djeca živa i zdrava.

Otišao sam kući, tu noć, nikad neću zaboraviti, svi su se oko mene veselili, doček Nove godine, ja bukvalno nisam ni spavao, cijelu noć sam razmišljao. Ujutro 1. januara, oko 6 ujutro zaputio sam se gore da obiđem objekat. Žalostan prizor, svi oni isti bili su okupljeni oko te vatre, obratili su mi se na engleskom: ‘Please, please, fire, fire’, dvoje djece je gorjelo od temperature”, ispričao nam je.

Na neradni dan Dragoslav se snašao, kupio lijekove, vitamine i voće. Migrantske porodice koje su provalile u njegov dom naknadno je Granična policija sprovela u imigracioni centar u Sarajevo.

Ovaj humani čovjek nije im zamjerio što su provallili u njegov dom, kaže učinio bi isto za svoje dijete.

Od tada se vrata njegove kuće ne zaključavaju, a na njima stoji natpis “Open 0-24h”.

Tu su i drva, mliijeko, voda, hepo kocke, ali i smjernice za korištenje.

Čak i dječije igračke koje je Dragoslavova ćerka Sara donijela, tu su da se nađu onima koji idu u neizvjesnot.

“Dolazim vrlo često ovdje i lijepo mi je ovdje, dolazim sa prijateljima. Imam nažalost brata sa posebnim potrebama i on poveze drugare i igramo se i kupamo, super nam je ovdje. (Ponijela si neke igračke?) Da, ako neko naiđe da mu ne bude dosadno, da se igra, da ga usrećim”, kazala je Sara.

Iza djece migranata kojima je Dragoslav pomogao oko novogodišnjih praznika, ostale su školske stvari, torba, pribor za higijenu, ali i bojice kojima su se djeca na dugom putu zabavljala, te narukvice.

Sa migrantima kojima je pomogao je u kontaktu, upozorio ih je da su plavna nebranjena područja rijeke Save puna skrivenih opasnosti.

Dragoslav Šinik, humanitarac iz Gradiške, aktivista je lokalnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, nema stalna primanja, niti osiguranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.